Danemarca mai trage de avioanele F-16 până în 2027

Danemarca va mai folosi avioanele F-16 pe care le are în serviciu până în anul 2027, cu trei ani peste termenul stabilit pentru retragerea lor.

Ministrul danez al Apărării, Morten Bodskov, a anunțat că decizia a fost luată pe fondul problemelor de securitate provocate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Astfel, statul nordic va investi peste 150 de milioane de euro pentru a menține în serviciu avioanele F-16 în perioada 2024 – 2027.

Inițial, planul danezilor era să înlocuiască flota de F-16 cu mult mai modernele F-35 Lightning II încă din 2024.

”Apărarea teritoriului NATO este mai importantă ca niciodată. De aceea extindem capacitatea operațională a avioanelor F-16 în paralel cu operaționalizarea aparatelor F-35. Agresiunea lui Putin din Ucraina a schimbat Europa și amenințările pe care le înfruntăm”, a spus ministrul, citat de Reuters.

Menținerea în serviciu a flotei de F-16 încă trei ani va permite Danemarcei să participe la misiunile internaționale, cum sunt cele de Poliție Aeriană din statele baltice.

Danemarca are în serviciu aparate F-16 AM/BM similare cu cele cumpărate de România din Portugalia și cu cele pe care le vom cumpăra din Norvegia.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x