Egiptul se uita lung la multirolul lowcost chinezo-pakistanez

Zvonul inceputului de an vine de la Cairo, autoritatile egiptene aratandu-se, potrivit mediilor de presa locale, de avionul multirol lowcost dezvoltat de China si Pakistan.

Concret, pentru a intregi ciorba in care si-au transformat fortele aeriene, egiptenii ar vrea sa achizitioneze un numar neprecizat inca de aparate JF-17 Thunder in varianta Block 3.

Ideea in sine nu e una foarte rea pentru ca, cel putin pe hartie, chinezaria vine o serie de echipamente care suna foarte bine, varf de lance fiind radarul AESA. Problema sta insa in capabilitatile reale, pentru JF-17 n-a convins pe nimeni si a fost propus in multe locuri.

Apoi, Egiptul opereaza in momentul de fata o flota pestrita de aeronave de lupta, compusa din batranele Mirage 2000 si Mirage 5, din MiG-29M recent comandate si primite, F-16 in mai multe variante, cea mai noua fiind Bk/52, si Dassault Rafale.

Sa adaugi in aceasta adunatura si JF-17 pare sinucidere din punct de vedere operational, chiar daca chinezaria ar urma sa inlocuiasca vechile Mirage-uri.

Pe de alta parte, operand avioane scumpe, ca F-16 si Rafale, Egiptului nu i-ar sta tocmai rau cu un multirol ieftin si, teoretic, capabil. Thunder-ul s-ar putea transforma in calul de bataie al aviatiei militare, iar aparatele scumpe ar ramane intr-un soi de rezerva pentru momentele de necesitate sau pentru misiunile reale de lupta.

Foarte interesanta ar fi aceasta achizitie, daca s-ar realiza, dintr-o alta perspectiva, anume cea a armamentului. JF-17 poate fi achizitionat cu unele dintre cele mai noi rachete aer-aer si aer-sol dezvoltate de China si cred ca multi si-ar dori sa afle cat de eficiente sunt acestea.

Potentialul acord nu va veni insa prea curand, JF-17 Block 3 fiind inca in faza de dezvoltare, Pakistanul asteptand abia in 2019 primele aparate.

6
Leave a Reply

avatar
5 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LanceRalbertpsychoJapIlie Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ilie
Guest
Ilie

Nu e chiar asa de rau precum pare la prima vedere. Daca tot s-au pricopsit cu Mig-29 atunci JF-17 cu acelas motor nu suna asa rau. Oricum Mirage 5 e deja in groapa iar un avion ieftin de origine vestica nu exista. Ca toti au cautat bimotoare de suprematie aeriana cu calitati multirol/polirol/omnirol/hiper-rol.

Jap
Guest
Jap

LanceRe,ăstea două avioane din poză par F-16? “…JF-17 n-a convins pe nimeni…” Păi pe Mianmar a convins,au primit primele 4 avioane de ziua lor.

psycho
Guest
psycho

ce ghiveci au reușit să-și încropească😀
tări de genul lor sunt o binecuvântare pentru jucătorii mari din piață.

albert
Guest
albert

Parerea mea este ca-l iau din motive …religioase:avionul lumii islamice.

Jap
Guest
Jap

Și pachistanul a fabricat pt ei peste 70 de bucăți,nigeria a cumpărat 3 bucăți pt început și se cam face coadă pt al cumpăra. Nu trebuie să fii “cineva” ca s-ăl cumperi. Au clienți pt el fratelo,asa cum este.