Elicopterele H145M nu vor fi asamblate în România

Airbus Helicopters nu are în vedere, cel puțin în momentul de față, deschiderea unei linii de asamblare finală a elicopterelor H145M, propuse Ministerului Apărării, în România.

Semnarea parteneriatului dintre Airbus Helicopters și IAR Brașov privind personalizarea elicopterelor H145M ce ar urma să fie cumpărate de țara noastră a produs puțină confuzie.

În comunicatul oficial au fost inserate o serie de remarci interpretabile, cum ar fi ”IAR ar răspunde de producerea și personalizarea elicopterelor H215M și, respectiv, H145M” sau ”suntem pregatiti sa infiintam capacitati industriale de aparare in Romania pentru a asigura autonomia completa a tarii in productia, operatiunile, serviciile, intretinerea si repararea elicopterelor multirol H215M si a elicopterelor usoare multirol H145M”.

Unii colegi din presă s-au grăbit chiar cu titluri înșelătoare, de genul ”elicopterele vor fi produse în România”.

Noi i-am contactat pe cei de la Airbus Helicopters și i-am rugat să clarifice acest aspect al propunerii lor și iată răspunsul lor, în exclusivitate pentru AviatiaMagazin.com:

”Deschiderea unei linii finale de asamblare pentru H145M în România nu este prevăzută pentru moment. Airbus Helicopters va livra un elicopter H145M standard către IAR, care va efectua, califica și certifica personalizări specifice cu produse sensitive și sisteme de misiune pentru a se plia pe nevoile operaționale românești înainte de a livra „H145M românesc personalizat” către Ministerul Aparării din România. Desigur, întreținerea, reparațiile și revizia post-vânzare se vor face la Brașov.”

Așadar, nu se pune problema fabricării lui H145M în România, linia de asamblare finală de la Ghimbav fiind doar pentru H215M și doar dacă România cumpără aceste elicoptere.

În ceea ce privește personalizarea, IAR se va ocupa de acest aspect în funcție de eventualele solicitări ale Ministerului Apărării.

Dacă armata va cumpăra elicopterele H145M, acestea vor fi livrate de Airbus Helicopters către IAR, urmând ca această companie să le echipeze cu armele și echipamentele cerute de MApN.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

Si poate de acum incolo ar trebui sa facem diferenta intre IAR Ghimbav, AH Romania si AH Industies Romania, toate in Ghimbav.

Mihai

Era un comentatiu generalist. De aceea am pus „sa facem”.
Pentru ca sunt destui care fac confuzia intre fabrica de elicoptere (H215) care nu produce nimic si cealalta fabrica de elicoptere (IAR) care de asemenea nu produce nimic, dar repara in cooperare cu AH Romania care defapt nu are nici o fabrica.

Marius

In concluzie as spune sa si le bage in …

Mihai

Cica si SRI vrea elicoptere „medii-grele”. Decat 4.
Hai cu 8 la MAI, 4 la SRI, mai ramane sa ia 4 si da portneasca „fabrica”

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x