Trei avioane F-16 aparținând Escadrilei 53 de la Baza 86 Aeriană Borcea au participat la un exercițiu în zona Mării Negre alături de două aparate Dassault Rafale și două Eurofighter Typhoon.
Avioanele franceze aparțin uneia dintre cele 3 escadrile ale portavionului Charles de Gaulle și au ajuns în spațiul aerian român decolând chiar de pe nava aflată în Marea Mediterană, iar cele spaniole se află în România, la Mihail Kogălniceanu, pentru misiuni de Poliție Aeriană.
Scenariul exercițiului a fost relativ simplu, avioanele F-16 ale României asigurând protecția unui grup naval NATO – Standing NATO Mine Countermeasures Group Two.
Francezii și spaniolii au simulat atacuri, iar românii au trebuit să se asigure că navele din grupul NATO nu au de suferit.
În sprijinul exercițiului au mai fost folosite un aparat AWACS, ce a decolat din Turcia, și o ”cisternă zburătoare” KC-767 a Forțelor Aeriene Italiene.
Surprinzatoare e implicarea francezilor, n-am prea vazut Rafale pe aici (banuiesc ca pilotii de Mirage 2000-D, alea capabile de lovituri nucleare tactice, si-au dat toti demisia dupa ce au dat cu ochii de rablele sovietico-rusesti). Vesti bune, un plus si la petele de pe ficatul vodcarilor.
„iar românii au trebuit să se asigure că navele din grupul NATO nu au de suferit.”
cu ce dotari si-au indeplinit acest obiectiv in fata unui avion megapotent ca rafale?
daca nu ne vine mintea la cap, cam ramanem ridicoli in nato.
integrare de munitii noi, completare stoc minim de rachete si piese de schimb la mlu-uri (sa le zboare pilotii aia care or mai fi) ar trebui sa fie 3 prioritati la aviatie.
bine, la noi era mega-stire de inceput de an ca ne cumparam kerosen, deci whatevs…
Mă doare sa recunosc dar e greu, chiar și cu update la tape 6.5x, tot greu v-a fi in fața oricărui Rafale, Eurofighter sau orice SU de la 27 in sus. Crezi că schimbă prea mult datele problemei, update 6.5x sau „câteva muniții in plus” când F-urile noastre „suferă profund” la capitolul motor și radar ? Scenariul exercițiului „mi-a ridicat la plasa” pentru că presupune prezența noastră în aer undeva într-o zonă delimitată strict, relativ fixă, cunoscuta „inamicului” in poziția de a apăra singuri niste ținte foarte puțin mobile și de a face față „agresorilor” aerieni. Că nu putem trage… Read more »
S-ar putea sa gresesc si sa ma corecteze oricine cunoaste mai bine, dar MLU-urile (sau cel putin A/B-urile originale) ar fi in teorie ceva mai usoare ca C/D-urile. N-au nici CFT-uri integrate, iar radarul AESA e suficient de miniaturizat si capabil cat sa nu creasca masa totala a avionului. De aici incolo, dat fiind motorul Pratt & Whitney, se pune problema: ce senzori si comunicatii (datalink) mai poti integra si cata munitie mai poti cara? Poti zbura la „interventie” cu un Sniper TP sau Lantrin agatat si un plin de Aim9X + Aim120 C7? Ca rezervorul suplimentar e detasabil, deci… Read more »
Referitor la acest exercițiu, ar trebui să fim suficient de inteligenți și să înțelegem că rolul celor 3 F16 românești a fost acela de a „antrena” francezii și spaniolii. Din acest „scenariu” am avut și noi de învățat destule lucruri și a fost un antrenament foarte util. Revenind la subiectul dezvoltat, trebuie sa punctez că nu sunt un cunoscător cu pretenții, ci doar un observator pasionat, motiv pentru care am și eu destule lacune și scăpări pentru care doresc sa îmi cer scuze daca opiniile mele jicnesc pe cineva. Într-un alt comentariu mi-am prezentat punctul de vedere care a fost… Read more »