F-15X pentru USAF

Statele Unite vor achizitiona pana la 80 de avioane de lupta F-15 in cea mai noua varianta, X, dezvoltata de Boeing in ultimii ani.

Pentagonul a bugetat pentru anul fiscal 2020 achizitia a opt astfel de aparate, urmand ca in urmatorii cinci ani numarul total de F-15X sa ajunga la 80 de bucati.

US Air Force are nevoie de aceste aparate pentru a inlocui vechile F-15, ajunse la final de cariera si a caror prelungire a resursei ar costa prea mult.

F-15X este dezvoltat din F-15QA, varianta comandata nu cu mult timp in urma de Qatar si va veni echipat, printre altele, cu sistem de zbor digital fly-by-wire, radar AESA APG-82, display-uri de dimensiuni mari intr-un cockpit ce seamana cu cel al lui F-35 si un nou mission computer.

In plus, va beneficia de Eagle Passive Active Warning Survivability System (EPAWSS) si de un pod IRST. X-ul impresioneaza prin capacitatea utila, avionul urmand a putea cara pana la 22 de rachete!

Este de asteptat ca viitoarele F-15X ale USAF sa fie folosite in cooperare cu avioanele de generatia V, F-35 si F-22, care pot lua relativ putina munitie in interior pentru a nu-si compromite capabilitatile stealth.

De asemenea, ar urma sa fie prima comanda de avioane de lupta de generatia IV pe care Pentagonul o face in ultimele doua decenii, pana acum americanii concentrandu-se exclusiv pe platformele de generatia V.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
sorinJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Și încă 78F-18. Îi ciudată alegerea de avioane de gen IV++,știind faptul că Sua fabrică și gen V. Dacă nu dădeau comanda asta închideau linia și băgau imigranții,mexicanos-latinos. Să-i dea Domnul sănătate,copii mulți și încă un mandat la Casa Albă,lui Trump. America Frist!

sorin
Guest
sorin

F22 care este cel mai potrivit înlocuitor pentru F15, nu se mai fabrica întrucât linia sa de producție este închisă. F35 este cel mai bun înlocuitor pentru F16 și FA 18 folosit pe portavioane.

sorin
Guest
sorin

Linia de producție a lui F22 este închisă însă ar fi fost mult mai ok sa se cumpere F22 decât F15. Americanii considera ca pentru următorii 20 de ani, F15, în ultima versiune de echipare, este decent în comparație cu ce au ceilalți. Inclusiv Eurofighter și Rafale sunt avioane doar de generația 4.5 ca și acest model de F15.