F-16 facts: Ce fel de avioane a cumpărat România?

Read Time:3 Minute, 20 Second

Sosirea în țară a celui de-al 17-lea avion F-16 comandat de România din Portugalia a declanșat și la noi o avalanșă de minciuni în comentarii, astfel că ne-am decis să răspundem celor mai des adresate întrebări despre aceste aparate.

Este adevărat că avioanele F-16 au fost cumpărate la mâna a treia?

Avioanele cumpărate de România au mai fost utilizate de două țări înainte să ajungă la noi, Statele Unite și Portugalia. Dar putem vorbi despre ele ca fiind ”la mâna a treia” doar cu samsarii care importă mașini conduse de bătrânici simpatice din Germania. La avioanele de luptă ne interesează resursa de zbor și capabilitățile. Asta înseamnă cât mai pot fi folosite și cât ne sunt de utile.

Este adevărat că nu pot zbura iarna?

Nu. F-urile 16 cumpărate de Româna zboară în orice anotimp, ziua sau noaptea. A fost un singur incident când nu s-au putut ridica de la sol la ora stabilită, pe 1 decembrie 2018. Dar în acel caz nu a fost vina avioanelor, pista fiind înghețată. De atunci, oamenii care le operează și-au învățat lecția și astfel de incidente nu s-au repetat. Și chiar și atunci, avioanele F-16 au decolat după câteva ore și au survolat Alba Iulia.

Este adevărat că sunt niște rable vechi?

Avioanele cumpărate de noi sunt fabricate în anii 80, deci au o vechime relativ mare. Cu toate astea, nu vechimea contează în acest caz, ci resursa de zbor. Resursă de zbor înseamnă perioada de timp în care aceste avioane mai pot fi folosite, iar în cazul aparatelor românești această perioadă e estimată la 20 de ani.

Este adevărat că le-am cumpărat degeaba, că nu pot face misiuni de Poliție Aeriană?

Fals! Avioanele F-16 ale României nu doar că pot efectua aceste misiuni, ci chiar le fac în mod uzual. Sunt certificate la nivel NATO pentru Poliție Aeriană și, da, ne apără spațiul aerian. Nu au efectuat aceste misiuni din prima zi în care au fost aduse în țară pentru că orice aviație militară din lume are nevoie de o perioadă de timp pentru a învăța să utilizeze avioanele, proces care se numește operaționalizare.

Este adevărat că nu pot zbura cu viteză supersonica?

Nu, nu este adevărat. F-urile 16 românești nu au nicio limitare tehnică pentru zborul supersonic.

Este adevărat că nu sunt nici măcar înarmate?

Fals! Încă din momentul în care s-a semnat contractul pentru primele 12 aparate a fost semnat și un acord pentru un pachet inițial de armament. Ulterior, au mai fost comandate și alte arme, atât aer-aer, cât și aer-sol. În plus, avioanele nu puteau fi certificate de NATO pentru misiunile de Poliție Aeriană dacă nu putea folosi armament. Aceste misiuni se efectuează cu muniție reală, de război.

Este adevărat că puteam lua avioane mai bune?

Da, este adevărat. România, dacă dorea, putea cumpăra avioane mai performante. Chiar și acum avem această opțiune. Atenție însă, avioanele noi sunt considerabil mai scumpe decât cele pe care le-am luat noi.

Este adevărat că am dat prea mulți bani pe avioanele astea?

România a investit o sumă apreciabilă în aparatele F-16, întreg programul costând peste 800 de milioane de euro. Prea mult este însă relativ. Bulgaria, de exemplu, care a ales să cumpere tot avioane F-16, dar noi, plătește de două ori mai mult decât noi pentru numai 8 aparate, față de cele 17 ale noastre.

De ce nu am luat Gripen? Măcar erau noi…

Nu am cumpărat Gripen pentru că avioanele erau mult mai scumpe și pentru că decizia politică a fost aceea de a ne întări parteneriatul cu SUA prin achiziția unor aparate americane. A fost un mix de factori. Faptul că suedezii ne-au propus avioane noi nu înseamnă nimic. Și SUA, prin Lockheed Martin, a oferit României avioane F-16 noi. Autoritățile de la București au ales să meargă pe varianta mai ieftină.

Dacă mai sunt nelămuriri, vă așteptăm cu ele în secțiunea de comentarii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cătălin Constantinescu

Salut,
Este posibil ca, în viitor, România să intre în programul F-35 ?

Mihai

Clar si la obiect!

Cipri

Salut. Mie mi se pare enorm de multi banii ,cam scumpă va fi toată escadrila cu modernizarea sa cu tot pachetul. Avem destui piloții pentru a opera pe ele?. Interesant ar fi să avem un mix de F16 sh și noii . Cel puțin a doua escadrilă să fie achiziționată rapid înainte , să avem o aviație normală. Curios dacă știți ceva de repararea Mig 21 și dacă avem două escadrile de Mig 21? Dar secretomania asta a șefilor armatei. Lasă că ne va apăra Taloane că vrea să fie general 😂

cristi craciun

Buna,
De ce pot fi folosite decat pentru politie aeriana,ce le limiteaza pentru restul misiunilor posibile cu F16.

cristi craciun

Buna
De ce sunt folosite decat pentru Politie aerian,ce le limiteaza pentru restul misiunile capabile cu acest avion.

Razvan

Marius, ceea ce „ai lămurit” tu in acest articol despre F-urile românești a fost dezbătut, descusut și întors pe toate fețele in comentarii dealungul timpului. Ai făcut și podcast-uri pe temele SLPA inclusiv comparații tehnice, costuri, motivari, între ce avem și ce vor avea bulgarii, pentru ca intre ce avem noi și au „vecinii” prin Crimeea nu suportă termen de comparatie din nici un punct de vedere, mai ales aerian ! S-a tot discutat și despre muniții.Numai cine nu a vrut să știe nu a știut aceste lucruri despre F-ul românesc plus că majoritatea „întrebărilor” la care ai raspuns sunt… Read more »

Previous post România a primit ultimul avion F-16 comandat din Portugalia
Next post Americanii ar urma să renunțe la 20% din flota de elicoptere Viper și Venom
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x