F-16 pentru Ucraina: Câte avioane ar putea primi Kievul și când?

Read Time:1 Minute, 31 Second

Ucraina va primi avioane F-16, coaliția internațională care sprijină Kievul luând această decizie. Rămân încă fără răspuns întrebările referitoare la numărul aparatelor și la momentul în care acestea vor începe să fie livrate.

Aliații europeni, de această dată, au fost cei care au presat Statele Unite să ”deschidă robinetul” pentru F-16, iar președintele Biden a cedat pe jumătate. Asta înseamnă că americanii nu vor oferi avioane, însă nu vor bloca transferul celor care vor dori să le doneze și se va implica în pregătirea echipajelor.

Asta înseamnă că F-urile 16 ucrainene vor fi MLU-uri europene.

Utilizatorii europeni tradiționali de F-16 sunt pe finalul procesului de tranziție către F-35, astfel că un număr destul de mare de aparate a devenit disponibil. De aceea, de exemplu, România a avut de unde să cumpere 32 de bucăți, anul trecut.

Ei bine, conform informațiilor oficiale și pe surse, ”coaliția F-16” cuprinde acum state precum Belgia, Olanda, Danemarca, Portugalia, Franța, UK sau SUA, cu altele care urmează să se alăture și să ofere sprijin sub diferite forme.

Primele avioane care ar putea ajunge în Ucraina sunt cele daneze, aflate în proces de conservare deja.

Potrivit Oryx, danezii au renunțat la un contract cu operatorul privat Draken International și au în acest moment peste 20 de F-16 AM/BM ce pot fi utilizate de forțele aeriene ale Kievului.

Momentan nu a fost făcut niciun anunț referitor la avioane, însă este de așteptat ca pe măsură ce încep antrenamentele să înceapă discuțiile referitoare la livrările aparatelor.

Cu toate acestea, este de așteptat ca pregătirea să dureze luni bune, iar în paralel ar trebui să existe o operațiune extinsă de dezvoltare a infrastructurii, toate acestea în condițiile în care Ucraina este în război, iar rachetele rusești pot atinge încă ținte din toată țara.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Sistem Patriot, avariat după atacurile ruse asupra Kievului
Next post Craiova Air Show 2023 – 3 iunie
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x