F-35 a preluat oficial misiunea de Poliție Aeriană în Norvegia

Avioanele F-35 Lightning II au preluat oficial și integral misiunea de Poliție Aeriană în Norvegia, aparatele F-16 AM/BM ce urmează să fie vândute României fiind pensionate.

Formal, momentul acesta a avut loc pe 6 ianuarie, la ora locală 11:45, atunci când două F-35 au intrat în alarmă pe baza aeriană Evenes și au devenit singurele supersonice norvegiene ce asigură permanența.

”Avioanele F-35 a preluat rolul de a păzi spațiul aerian 24 de ore pe zi. Este un moment important și sunt foarte fericit. Introducerea în serviciu a noilor avioane a fost un succes până acum datorită oamenilor dedicați din forțele aeriene și partenerilor noștri”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, generalul Rolf Folland.

Statul nordic va efectua în primă fază misiunile de Poliție Aeriană cu F-35 de la Evenes, care este baza principală a aparatelor de patrulare maritimă P-8.

În viitor, după ce toate lucrările de infrastructură vor fi finalizate și tot mai multe Lightning-uri vor ajunge în Norvegia, Evenes va fi forward deployment location pentru aparatele de generația V, care vor opera de pe baza aeriană Orland.

Așa cum probabil știți, Norvegia a scos oficial din serviciu aparatele F-16 AM/BM pe care le-a utilizat în ultimele 4 decenii.

12 dintre avioane au fost vândute unei companii private, iar alte 32 de bucăți vor fi cumpărate de România printr-un acord cu o valoare de 350 de milioane de euro.

Dacă vrei să afli ce înseamnă o misiune de Poliție Aeriană poți asculta podcastul nostru pe această temă:

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x