F-35 a preluat oficial misiunea de Poliție Aeriană în Norvegia

Read Time:1 Minute, 20 Second

Avioanele F-35 Lightning II au preluat oficial și integral misiunea de Poliție Aeriană în Norvegia, aparatele F-16 AM/BM ce urmează să fie vândute României fiind pensionate.

Formal, momentul acesta a avut loc pe 6 ianuarie, la ora locală 11:45, atunci când două F-35 au intrat în alarmă pe baza aeriană Evenes și au devenit singurele supersonice norvegiene ce asigură permanența.

”Avioanele F-35 a preluat rolul de a păzi spațiul aerian 24 de ore pe zi. Este un moment important și sunt foarte fericit. Introducerea în serviciu a noilor avioane a fost un succes până acum datorită oamenilor dedicați din forțele aeriene și partenerilor noștri”, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, generalul Rolf Folland.

Statul nordic va efectua în primă fază misiunile de Poliție Aeriană cu F-35 de la Evenes, care este baza principală a aparatelor de patrulare maritimă P-8.

În viitor, după ce toate lucrările de infrastructură vor fi finalizate și tot mai multe Lightning-uri vor ajunge în Norvegia, Evenes va fi forward deployment location pentru aparatele de generația V, care vor opera de pe baza aeriană Orland.

Așa cum probabil știți, Norvegia a scos oficial din serviciu aparatele F-16 AM/BM pe care le-a utilizat în ultimele 4 decenii.

12 dintre avioane au fost vândute unei companii private, iar alte 32 de bucăți vor fi cumpărate de România printr-un acord cu o valoare de 350 de milioane de euro.

Dacă vrei să afli ce înseamnă o misiune de Poliție Aeriană poți asculta podcastul nostru pe această temă:

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Comandanți noi pentru bazele aeriene de la Câmpia Turzii și Bacău
Next post Tarom începe anul cu un nou (vechi) director și pierderi aproape duble