F-35 in Canada: Americanii nu vor sa ofere offset si-ar putea avea dreptate

F-35 Lightning II este unul dintre cei patru finalisti ai programului de achizitie a avioanelor multirol din Canada, insa aparatul de generatia V ar putea iesi din cursa mult mai repede.

Asta pentru ca una dintre conditiile obligatorii puse de autoritatile de la Ottawa este ca producatorul ce va castiga licitatia sa ofere un program de offset industriei nationale.

Numai ca americanii spun ca nu pot oferi cooperare industriala din moment ce Canada este partener in programul JSF, iar companiile canadiene lucreaza pentru F-35.

Acum se poarta negocieri intre cele doua parti pentru a vedea daca solicitarea obligatorie a canadienilor se aplica si Lightiningului, iar daca acestea raman in picioare, F-35 iese din competitie.

Lockheed a transmis prin intermediul unui comunicat ca firmele din Canada implicate in procesul de fabricatie a avionului de generatia V au castigat pana acum peste un miliard de dolari si ca sute de locuri de munca au fost create ca urmare a contractelor din proiectul JSF.

La o privire din afara, mi se pare ca in Canada sunt doua scenarii. Primul dintre acestea ar fi ca Statele Unite au decis sa sprijine puternic o piata cu doi constructori mari, astfel ca Boeing este impinsa de la spate pentru a evita in monopol Lockheed Martin. Pentru piata canadiana inseamna ca se lucreaza la modalitatea de a scoate din concurs F-ul 35 pentru a lasa cale libera spre Super Hornet.

Al doilea scenariu pe care il vad este acela ca Ottawa a ales deja Super Hornet ca urmas natural al lui CF-188 si ca se cauta modalitati tehnice de a mai elimina din concurenti, principalul rival fiind singurul aparat de generatie mai noua aflat in competitie.

In orice caz, in momentul de fata as putea paria ca F/A-18 Super Hornet va fi alegerea canadiana si ca “Viespea” va primi astfel un imbold serios pentru o noua dezvoltare pe modelul F-15X, mai ales ca sunt informatii tot mai multe potrivit carora US Navy nu e linistita cu gandul de a folosi numai F-35 si se analizeaza posibilitatea de a mai “trage” ani mult de Super Horneturi.

6
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
JapbuniLanceRSorin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Sorin
Guest
Sorin

De ce FA 18 Super Hornet și nu F15X? Canada are nevoie de un avion cu o raza de acțiune cât mai mare datorita suprafeței uriașe a tarii.

buni
Guest
buni

Iar bateti cimpii. Canada a beneficiat deja de cateva sute de milioane de doalri offset. Si va obtine cit isi propune pentru ca nu merge in genunchi ca Romania.

Jap
Guest
Jap

După scandalul de prost gust dintre Bombardier și Boeing,avem parte de un nou episod din ce-a mai nouă telenovelă,Canadienii și multirolul. Îi ciudată retragerea franțuzilor cu al lor Rafale.

Sorin
Guest
Sorin

Francezii și-au dat seama ca nu vor câștiga licitația. Din ratiuni politice și economice, o firma americana va câștiga aceasta licitație.