Final de ancheta in cazul MiG-ului 21 prabusit in iunie 2017 la Mihail Kogalniceanu

Read Time:2 Minute, 17 Second

Fortele Aeriene Romane anunte ca ancheta demarata dupa prabusirea unui avion MiG-21 LanceR in iunie 2017 in apropierea Aeroportului Mihail Kogalniceanu a fost finalizata.

Cauza accidentului este aspirarea unei pasari in motor si oprirea acestuia in timp ce avionul evolua la mica inaltime, in procedura de aterizare.

Iata insa comunicatul Fortelor Aeriene:

„Comisia de investigare tehnică a evenimentului de aviație produs în data de 12.06.2017, cu aeronava MiG-21 LanceR, în apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu, a finalizat actul de investigare tehnică, concluzia fiind că evenimentul s-a produs pe timpul zborului, în faza de aterizare a aeronavei MiG-21 LanceR, pilotată de locotenent-comandorul Adrian Stancu, din cauza coliziunii cu o pasăre și aspirarea acesteia în motorul aeronavei. Factorul favorizant al producerii evenimentului a fost faptul că aeronava a evoluat la înălțimi mici, când efectele produse asupra aeronavei, timpul limitat pentru luarea deciziei și spațiul redus de manevră nu au oferit alte opțiuni de acțiune ale pilotului decât catapultarea.

Totodată, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a comunicat Ministerului Apărării Naționale că, prin ordonanța nr. 69/P/2017 din 28.12.2018, a dispus clasarea cauzei referitoare la accidentul aviatic din data de 12 iunie 2017, confirmând concluzia comisiei de investigare tehnică și anume că accidentul aviatic a fost cauzat de coliziunea aeronavei cu o pasăre și aspirarea acesteia în motorul aeronavei, urmată de oprirea motorului și impactul aeronavei cu solul.

Reamintim că, la data de 12 iunie.2017, orele 11.10, locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG-21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat în apropierea aeroportului Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe Baza 57 Aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului ‘Thracian Eagle 2017’, care se desfășura împreună cu Forțele Aeriene Bulgare.

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.”

Din pacate, vestile despre pilot, locotenent-comandorul Adrian „Gus” Stancu nu sunt chiar atat de bune. El a supravietuit, insa fortele uriase ce au actionat asupra organismului sau in timpul catapultarii au produs efecte atat de serioase incat acesta efectueaza si acum recuperare medicala.

„În prezent, locotenent-comandorul Adrian Stancu urmează un program complex de recuperare medicală constând în proceduri de kinetoterapie și hidroterapie și este evaluat periodic de o comisie medicală din cadrul SUMC, având ca scop reintegrarea profesională a militarului.”

SANATATE, GUS!

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Yo am văzut în Franța și Anglia,pe aeroporturi sînt angajați „păsărari”. Păsărarii sînt oameni care au un partener un uliu sau șoim,dresat,care alungă păsările din jurul aeroporturilor. Poate citește careva postarea mea și cumpărăm 6 șoimi,că la cîți bani am dat pe leșinata aia de escadrilă,incompletă și neoperabilă,atît ne-ar mai trebui. A,era să uit,în românia se află cele mai multe păsări de pradă din europa. Namaste.

Gelu Pompierul

Contactul cu solul a gost la 7 mile de pragul pistei… Dupa gandirea dumneavoastră ar trebui sa avem mai mulți „păsărari” decât populația romaniei… In plus este la Constanța… mare… faună marină…

Previous post Sapte marinari romani se pregatesc sa devina piloti de elicoptere
Next post Intarzieri majore in pregatirea pilotilor militari britanici. Sute de tineri asteapta ani de zile pentru a zbura
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x