Franța va cumpăra avioane Rafale noi pentru a le înlocui pe cele SH vândute Greciei

Read Time:1 Minute, 19 Second

Acordul dintre Franța și Grecia, privind vânzarea către Atena a 18 avioane multirol Dassault Rafale, 12 bucăți fiind second-hand, pune într-o situație dificilă Armée de l’Air et de l’Espace. Asta pentru că avioanele SH vor fi luate din efectivul Forțelor Aeriene.

Florence Parly, ministrul Apărării de la Paris, le-a spus recent parlamentarilor din Comisia de Apărare că aceste avioane vândute Greciei vor fi înocuite cu altele noi, comandate celor de la Dassault.

”Intenționăm ca până la finalul acestui an să plasăm o comandă, împreună cu cea elenă, pentru 12 avioane Rafale ce for ajunge la forțele aeriene”, a spus aceasta, conform presei locale.

Jurnaliștii din Hexagon scriu că ar putea fi o ușoară încurcătură birocratică. Acordul cu Grecia valorează ”între 1 și 2 miliarde de euro”, inclusiv avioanele second-hand, însă banii aceștia vor merge la bugetul de stat. Iar pentru comanda de aparate noi este nevoie de o rectificare bugetară pentru suplimentarea fondurilor de la Apărare!

Dată fiind importanța primului client european pentru Rafale, mișcările de bani dintre ministere nu vor reprezenta o problemă prea mare.

De notat este faptul că aceste 12 noi aparate omnirol comandate de Franța vor fi livrate după finalizarea acordului inițial cu Dassault. Compania franceză trebuie să livreze 28 de avioane până în 2024 și abia după aceea se va ocupa și de noua comandă.

Nu este clar momentan dacă și avioanele Greciei, care vrea 6 Rafale noi, vor fi livrate după 2024 sau dacă li se va face loc în calendar mai repede. Caz în care tot Forțele Aeriene Franceze ar avea de suferit.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Mulțumim, domnule comandor! Cer senin, Gică!
Next post De ce vor israelienii de la Elbit să mute o fabrică de drone în România?
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x