Germania confirmă achiziția mixtă de Eurofighter si Super Hornet/Growler

După câteva zile de speculații și discuții, Ministerul Apărării de la Berlin a confirmat oficial intenția de a achizițional avioane de luptă Eurofighter Typhoon, F/A-18 Super Hornet și E/A-18 Growler.

Prin intermediul unui amplu comunicat, nemții au explicat de ce au nevoie de această achiziție mixtă și care ar fi calendarul.

Potrivit oficialilor germani, actuala flotă de Panavia Tornado trebuie retrasă din serviciu cel târziu în 2030, astfel că avioanele înlocuitoare trebuie primite începând cu 2025 pentru a nu apărea probleme la nivel operativ.

În continuare, pentru ca avioanele să fie primite începând cu 2025, un contract trebuie semnat cât se poate de repede. De asemenea, se explică și faptul că viitorul avion european de generația VI va fi disponibil cel mai devreme în 2040, astfel că este nevoie de o achiziție intermediară.

Planurile Germaniei includ o comandă de până la 93 de aparate Eurofighter Typhoon cu ”capabilități sporite”, ceea ce poate însemna că se pregătește o nouă versiune (poate Tranche 4?), 30 de F/A-18 Super Hornet și 15 E/A-18 Growler.

Noile Eurofighter vor fi utilizate pentru misiunile uzuale ale Forțelor Aeriene, Super Horneturile vor fi adaptate pentru misiuni de atac cu rachete nucleare, Germania fiind unul dintre aliații NATO ce au pe teritoriu rachete nucleare americane ce pot fi lansate de avioanele proprii, iar Growlerele pentru razboi electronic.

Mai e mult până departe

Ministerul Apărării de la Berlin a informat deja partenerii cu privire la aceste planuri, iar documentul a fost înaintat spre aprobare Comisiei de Apărare din Bundestag.

Mai este însă foarte mult până la un acord. Dacă va trece de comisie, proiectul va deveni plan de înzestrare ce urmează să fie supus aprobării parlamentului cel mai devreme în 2022, dar cel mai probabil în 2023.

Evident, în momentul de față este mult prea devreme pentru a discuta despre costuri, însă acestea vor fi cu siguranță de ordinul multelor miliarde de dolari.

Și rămâne de văzut dacă parlamentarii germani vor fi de acord cu investiția mai ales dacă ne gândim că alte multe miliarde de dolari vor fi pompate în proiectul avionului de generația VI, dezvoltat împreună cu Franța.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Trădare,Trădare,Trădare,sper din tot sufletul ca parlamentul german să-i retragă cetățenia ministresei de la apărare și so deporteze în Siberia. Yo unul am rămas șocat,realmente șocat,abia m-ai puteam lega două cuvinte,de ce se întîmplă în Germania zilele acestea cu clasa politică. Pe timp de Corona și cu recesiunea economică după colț,care debia așteaptă să ne-o tragă,idioti de nemți cumpără fierătanii de la gringo,cînd fierătaniile puteau fabricate local. Go Trump and Good bles America. Namaste.

Ovidiu

Ai devenit deja un “Mircea Badea” pe acest site.Oricate ruble ai primi, nu poți mânca chiar atâta cacat….

Marius M

Urmaresc zilnic acest site de ani buni. Niciodata nu am comentat un articol, m-am multumit foar sa ma bucur de calitatea continutului. Totusi, trebuie sa marturisesc (si aici ma refer la administratorul site-ului) ca incep sa simt efectiv o reactie de respingere ori de cate ori vad la coment “Jap”. Nu am nimic cu omul dar comentariile lui … ma fac sa nu imi mai doresc sa citesc macar comentariile. Sunteti oameni seriosi, nu puteti rezolva “problema” asta?

Petrudez

Motivul ptr care f18 si Growler e relativ simplu: banii si timpul pe care il au la dispozitie. Ah si rachetele nucleare ce nu se pupa cu Eurofighterele lor. Practic ar fi nevoie de dezvoltare, certificare si integrare a capabilitatilor nucleare ptr pasarile europene. Asta implica inclusiv acces la codul sursa al EF. Iar asta e ceva ce europenii nu sunt dispusi sa dea. Chiar daca Germania ar vrea si-ar pune in cap toti ceilalti parteneri de program. Sa nu uitam ca rachetele nucleare sunt ale US. Asadar europenii nu vor sa dea acces la codurile sursa, costul integrarii nu… Read more »

Marius

Sunt bombe (B61-variable yield) nu rachete, e o capabilitate NATO care trebuie asigurata. Nu poate fi integrata asa de repede pe EF. Ce nu spun prietenii nostri de la Tiraspol care plang de grija industriei aeronautice germane e ca pe langa cele 45 (30+15) de F18 s-au mai luat in calcul si 93 de EF noi. Inca o data, bombe (mai cu dichis dar tot bombe) nu rachete.
Si cu Growlere-le alea… da boala-n toate S400utili. Cred ca de aici e jalenia pe cocaroci.:)

Petrudez

Asa este. Bombe cu dichis. Comanda de 93 de EF tine si de faptul ca EF tranche 1 sunt cam degeaba. Capabilitati extrem de limitate costuri uriase. Oricum in general flota EF a Germaniei sta mai mult la sol asa ca nu imi fac prea mari griji. Oricum faptul ca au fost nevoiti sa ia F18 e destul de frustrant ptr multi chiar si in Germania si au inceput sa apara voci din ce in ce mai critice cu privire la politica dusa de Germania in ultima vreme. Ma refer in domeniul militar in special. Growler este cu siguranta o… Read more »

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x