Grecia solicită avioane F-35 cu livrare imediată

Read Time:2 Minute, 22 Second

Ministerul Apărării de la Atena a transmis Statelor Unite o scrisoare de intenție privind achiziția imediată de avioane F-35 Lightning II. Ce înseamnă imediat? Grecii vor să primească primele avioane chiar de anul viitor!

În scrisoarea transmisă Washingtonului elenii spun că decizia de a achiziționa avioanele F-35 depinde de mai mulți factori și enumeră aici termenul de livrare, plan de finanțare și altele.

”Decizia de a ne alătura programului F-35 Joint Strike Fighter va depinde de mai mulți factori ca programul de livrare, planul de finanțare, configurația avioanelor și posibilitatea de a obține între 18 și 24 de aparate noi sau folosite de US Air Force, dacă e posibil”, se arată în cererea grecilor, conform presei locale.

Mai departe, elenii spun că apreciază un ”răspuns imediat” din partea americanilor.

”Din cauza acordurilor fiscale și a altor reguli aplicabile în cadrul bugetului comunitar și a deficitului convenit, este crucial ca primele avioane F-35 să fie livrate în 2021. În ceea ce ne privește, vom face tot posibilul pentru a implementa acest program ambițios”, mai scrie în materialul semnat de Theodoros Lagios, directorul general al Direcției de Armament și Investiții din cadrul Ministerului Apărării.

Este, de asemenea, subliniată din nou urgența răspunsului, Atena transmițănd că există o fereastră de oportunitate foarte scurtă.

Bun, hai să vedem puțin despre ce discutăm aici. Nu vorbim despre o achiziție normală, asta să fie clar de la început.

Grecia și Turcia se află în competiție directă, deși sunt aliați în NATO, de decenii. Iar ultimele mișcări ale ”sultanului” Erdogan au produs îngrijorare legitimă la Atena.

Turcia încearcă să se impună ca putere regională, s-a implicat cu destul de mult succes în conflicte locale prin Siria, Libia și, mai nou, în Azerbaijan, iar în Mediterana este în plină expansiune în căutare de resurse naturale.

Din acest punct de vedere, un conflict mai mult sau mai puțin deschis cu Grecia pare o chestiune de timp. Când, nu dacă. Iar grecii sunt și nu prea pregătiți. Criza economică i-a afectat sever, investițiile în armată fiind reduse la minime istorice.

F-35 este văzut ca o platformă ideală pentru misiunile de atac în teritoriul inamic și de distrugere a echipamentelor și elementelor cruciale. Din câte se pare, grecii vor ca F-35 să lucreze cu noile Rafale pentru aceste misiuni de atac a țintelor cruciale ale inamicului, în timp ce escadrilele de F-16 vor efectua operațiunile aeriene curente.

Fereastra de oportunitate se referă, probabil, la bugetul UE pe viitorul exercițiu financiar, care limitează deficitul pe care îl pot angaja statele membre. Deci și investițiile majore. Dacă însă avioanele sunt contractate înainte de intrarea în vigoare, acordul nu se aplică regulilor.

O să fie interesant de văzut dacă Statele Unite, pe final de mandat al lui Trump, vor aproba acest contract sau dacă, dimpotrivă, vor prelungi procesul.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Lituania cumpără elicoptere Black Hawk
Next post Ungaria cumpără ”cisterne aeriene” KC-390 din Brazilia
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x