Gripen pentru Bulgaria: Opt avioane pentru 920 de milioane de euro

Suedezii de la Saab au transmis oferta oficiala pentru vanzarea de avioane de lupta Gripen Bulgariei, astfel ca in momentul de fata avem o imagine destul de clara a afacerii propuse.

Potrivit presei de la sud de Dunare, suedezii ofera Bulgariei opt avioane Gripen C/D aduse la cel mai nou standard pentru acest model, MS20.

Saab se angajeaza sa inceapa pregatirea pilotilor si tehnicienilor bulgari in cel mult sase luni de la data semnarii contractului, dar si sa livreze primele patru aparate din contract in termen de doi ani de la data semnarii.

Asta ar insemna ca nordicii ar putea indeplini solicitarea Sofiei de a avea avioanele operationale in 24 de luni.

Suedia isi asuma pregatirea pilotilor si tehnicienilor pana la nivelul executarii misiunilor de Politie Aeriana, totul fiind inclus in valoarea contractului. In plus, pe baza aeriana Graf Ignatievo vor fi ridicate doua hangare moderne ce vor fi utilizate in operarea aparatelor, dar si un centru regional de suport pentru Gripen.

Toata “distractia” i-ar costa pe bulgari 1,8 miliarde de leva, in jur de 920 de milioane de euro. Din materialele citite, atat in presa bulgara, cat si in cea internationala, n-am gasit nicio informatie referitoare la pachetul de armament, ceea ce ma face sa cred ca acesta nu este inclus in cost.

Iar daca asta va fi cazul, vecinii nostri vor avea o problema mare de tot pentru ca un pachet de armament minimal va adauga in jur de 400 de milioane de euro peste costul avioanelor.

Statele Unite, cu F-16V noi, si Italia, cu Eurofighter T1 second hand, se mai afla in cursa pentru vanzarea avioanelor de lupta in Bulgaria. Iar potrivit jurnalistilor din tara vecina, americanii sunt marii favoriti, desi recent Lockheed Martin a anuntat ca nu poate indeplini datele de livrare si operationalizare solicitate de Sofia.

Acum sa va intreb eu pe voi: cum vi se pare contractul cu mult laudatul Saab acum?

Si ca sa recapitulam, e vorba despre 920 de milioane de euro pentru opt avioane noi, dar intr-o versiune mai veche, doua hangare, pregatire piloti si tehnicieni si un centru regional care, in mod normal, nu-i va ajuta decat pe ei pentru ca in zona nu mai sunt operatori de Gripen.

Comparativ, ca sa va ajut putin, Romania a platit 670 de milioane de euro pentru 12 avioane F-16 la mana a doua, vechi, dar modernizate la un standard actual, pregatire piloti si tehnicieni si un pachet de armament minimal, dar care permite utilizarea aparatelor in misiuni multirol. In plus, o baza aeriana a fost refacuta din temelii.

Din nou, cum vi se pare contractul propus de Suedia in Bulgaria?

10
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MarianLanceRMarius BDan Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Dan
Guest
Dan

La vremea punerii pe tapet a necesității dotării cu avioane de luptă, varianta cu F-16, la mâna a treia (nu a doua! serviciu în USA și Portugalia) a fost îmbrățișată de tembeli. ca perspectivă pentru F-35. Concomitent, SAAB și-a prezentat oferta, același număr de avioane noi-nouțe, în același preț, cu aceleași condiții de pregătire a personalului, dar cu offset 120 %. Și asta exact când Elveția și Ungaria asigurau „poliția aeriană” cu Gripen. Pe vremuri, prin anii de după 1989, când USA ne-a cadorisit un C-130 fabricat în 1958, la M. Kogălniceanu, a poposit nepotul lui Migoyan, cu două Mig-29,… Read more »

Marian
Guest
Marian

Bati campii! Cand ai vazut tu un Gripen Elvetian?
Apoi, care sunt cele doua 29 aduse-n dar???
Ai vorbit vreodata cu pilotii din echipa de evaluare pt viitorul multirol?

Marius B
Guest
Marius B

Mie oferta Saab imi pare una onesta, corecta. Nu vad de ce ar fi o alegere rea.
Referitor la comparatia grifonilor lor (oare?) cu soimii nostril, cred ca ar fi interesanta si o comparative directa, tehnica intre C/D-urile suedeze si MLU-urile noastre. Desi nu am facut asta, intuitive as spune ca pariez pe o avionica mai buna pentru grifon (si de aici si logica ca valoarea lui ar trebui sa fie mai mare). Nu stiu cat de favorabil se compara resursa ramasa noua vs cea a grifonilor noi.
Cred ca 2-3 comparatii/cifre suplimentare ar fi concludente.