Gripen sau F-16 pentru Croatia

Croatia nu a renuntat la intentia de a cumpara avioane multirol pentru Fortele Aeriene si negociaza cu Statele Unite si Suedia pentru F-16 si Saab Gripen.

Ministrul Apararii de la Zagreb, Damir Krsticevic , a declarat recent ca guvernul din care face parte discuta in continuare cu doi furnizori de aparate multirol.

“Guvernul este decis sa rezolve aceasta problema strategica pe care o avem. Discutam cu Suedia si cu Statele Unite si vom informa publicul imediat ce vom avea informatii clare”, a spus Krsticevic.

Croatia a fost foarte aproape de a cumpara avioane F-16 second-hand din Israel, afacerea picand in ultima clipa, dupa ce statul evreu nu a reusit sa obtina aprobarea americana pentru vinde aparatele scoase din serviciu de catre IDF.

In ceea ce priveste noile negocieri, informatiile sunt, evident, extrem de putine, insa se pare ca Zagrebul merge tot pe optiunea second-hand pentru a pastra costurile reduse.

Daca suedezii sunt mai mult decat dispusi sa vanda o parte din batranele Gripen C/D aflate in serviciu si pe care planuiesc sa le inlocuiasca oricum cu mai noile Gripen E/F, in ceea ce ii priveste pe americani se crede ca acestia insista pentru vanzarea de F-16 noi.

Dupa contractul semnat cu Slovacia si negocierile destul de avansate cu Bulgaria, americanii spera sa obtina un nou acord in flancul estic al NATO pentru cea mai noua varianta a Viperului.

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Sorin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Sorin
Guest
Sorin

Croația este tara membra NATO. NATO înseamnă în primul rand, SUA, asa ca croații ar trebui sa cumpere F16 de la americani. Măcar 12 aparate. Bulgarii și slovacii, la fel.

Sorin
Guest
Sorin

Croația este tara membra NATO. NATO înseamnă în primul rand, SUA. Asa ca croații ar trebui sa cumpere în primul rand F16.De la americani. Măcar 12 aparate.