Gripen second-hand pentru Croația?

Croația a primit o ofertă oficială din partea Suediei pentru achiziția a 12 avioane Saab Gripen C/D. La mâna a doua.

Oferta a fost transmisă în data de 9 septembrie ca răspuns la o solicitare oficială înaintată de autoritățile de la Zagreb către mai mulți potențiali furnizori de aparate de luptă multirol.

Suedezii propun un acord guvern-guvern prin care se stabilesc detaliile unei colaborări pe termen lung.

Ah, nu lipsește din ofertă nici tradiționalul ”Centru regional de suport și mentenanță”. Ca și cum ar mai cumpăra cineva serios avioane de luptă fără a avea posibilitatea de a le repara in house.

”Suedia și Saab propun o soluție pe termen lung pentru protejarea cetățenilor croați și a granițelor țării. Dacă statul croat va alege Gripen, Saab e gata să transfere know-how și tehnologie, dar și să înființeze un Centru Aeronautic Regional de Sprijin și Mentenanță”, a explicat Jonas Hjelm, vicepreședinte al Saab.

Așa. De unde second-hand? Păi Saab a oprit producția Gripen-ului C/D în momentul în care a demarat-o pe cea a NG-ului, sau E/F. Având comenzi ferme de cam 100 de bucăți pentru noul Gripen și nimic pentru cel vechi, ar fi fost o irosire de resurse să păstreze capacitatea de a asambla și C/D-ul.

Astfel, oferta pentru Croația include avioane la mâna a doua, zburate de Suedia și modernizate pentru a respecta solicitările clientului.

Nu a fost avansat un cost al programului până acum, ceea ce e destul de dubios. Sunt curios să vedem unde am ajuns de la legendarul miliard de euro pentru 24 de avioane propus României.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ion Valcu

care e faza cu numarul magic de 12? e ceva tantric, sau vreun meme gen 420?
citeam pe alt forum de obuziere k9 pentru Estonia, tot in numar de 12, iar noi luaram intial tot 12 F-uri.
nah coincidente numerologice.

Adrian

Noi am luat 12+5 o escadrila extinsă se mai zice…🙂

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x