I-auzi una gogonată: India ar vrea să producă IAR-99 (în România)!

Read Time:4 Minute, 26 Second

India, una dintre marile puteri militare ale planetei, este interesată de avioanele IAR-99. Și nu oricum, ci ar vrea să le producă în țara noastră! Mă rog, asta e povestea care a făcut furori în online-ul românesc în ultimele zile.

Duma anului vine de la Viorel Manole, directorul Patromil, care Patromil este Asociația Română a Producătorilor de Tehnică Militară. Domnul Manole s-a întors recent dintr-o vizită în Indonezia și spune că a discutat ”cu India” despre domeniile de colaborare industrială. A vorbit despre muniție inteligentă, despre cyber și despre IAR-99.

Înainte de toate, hai să vedem declarația lui Manole într-o intervenție pentru defenseromania, declarație pe care o puteți asculta și voi aici. Începe pe la minutul 36:30.

”Un subiect care a fost extrem de discutat este cel al avioanelor IAR-99. India are o nevoie imensă la nivelul avioanelor si de traineruri. Să faci antrenamentul piloților pe avionul de vânătoare este extrem de scump. Nimeni nu își permite. Atunci cei care au cât de cât o industrie, în afară de folosit simulatorul pentru că acesta nu îți asigură totul, trebuie să ai niște avioane de antrenament care să facă trecerea spre avionul de vânătoare.

Noi avem acest IAR-99, care este un avion extrem de competitiv. Dar în momentul de față, IAR Craiova (???), iarăși trebuie să recunoaștem vedeți ce dificultăți are cu programul modernizare IAR-99 al Ministerului Apărării.

(Indienii – n.red.) sunt extrem de interesați să-l producem împreună (avionul IAR-99 – n.red.), ei având nevoie de avioane de antrenament. Ei au niște avioane Hawk de antrenament, dar care nu sunt superioare IAR-99 din punctul nostru de vedere. Noi avem o avionică, acuma după ce am făcut modernizările și pe MiG-21 și pe Puma SOCAT, avem o avionică de ultimă generație. Și IAR-99, în condițiile în care Craiova nu va putea să fabrice cu o cadență de peste 10, 20, 50 de avioane pe an, o colaborare industrială de genul cum am avut cu Iugoslavia pe care să o facem cu India le-ar oferi atât indienilor o grămadă de oportunități, având în vedere statutul de UE al României, și nouă ne-ar oferi o posibilitate de a avea o cadență mai mare pentru acest avion pe care în momentul de față, trebuie să recunoaștem, nu suntem în măsură să îl mai furnizăm”, a spus Manole.

Nici nu știu de unde să încep. O să trec peste traineruri și IAR Craiova, deși ar trebui să ne spună multe despre informațiile furnizate de domnul Manole.

Bun, am înțeles că directorul Patromil a discutat ”cu India”. Nu știm dacă India asta e țara (că poate o fi făcut niște sondaje de opinie sau referendumuri pe acolo), dacă înseamnă o comisie de specialitate a ministerului Apărării de la New Delhi, dacă înseamnă niște parteneri de afaceri sau chiar amici de-ai domnului ori, poate, doar poate, o domniță pe care o cheamă India. În momentul ăsta, India e un mister, nu știm deloc cine e și cu ce autoritate a discutat cu domnul Manole despre IAR-99.

Hai să mergem spre ”nevoia imensă” de avioane de antrenament a Indiei. În serviciul IAF se află peste 100 de aparate Hawk Mk 132, produse de britanicii de la BAe. Într-adevăr, aceste avioane de antrenament avansat urmează să fie scoase din serviciu de indienii în anii ce vin și, într-adevăr, există o nevoie de trainere.

Numai că India (oricine ar fi ea) nu i-a spus domnului Manole că există deja o soluție, pe numele ei HAL HJT-36 Sitara!

HJT-36 Sitara este un avion reactiv subsonic ce poate fi utilizat pentru antrenamentul avansat al piloților sau pentru misiuni de tipul CAS. Adică fix ce este IAR-99 al nostru. Aparatul indian a efectuat primul zbor în 2003 și în momentul de față se află în faza de producție inițială.

E drept că HJT-36 a avut extrem de multe probleme și că dezvoltarea lui e în întârziere crasă, dar continuă. HAL a prezentat chiar la începutul anului o variantă remotorizată, fiind folosite propulsoare rusești Al-55I. Nimic nu sugerează ca India ar avea vreo intenție de a renunța la propriul proiect pentru a cumpăra un alt avion.

Dacă se întâmplă ceva e chiar invers, indienii renunțând la un contract pentru mai multe Pilatus PC-7 Mk.II în favoarea autohtonului HAL HTT-40. Pentru că, în caz că domnul Manole nu a aflat din discuțiile cu India, oamenii de acolo insistă enorm pe programul de țară ”Make in India”. Vor echipamentele lor, iar acolo unde nu se poate se bazează pe asimilarea producției.

Am putea merge mai departe cu discuțiile la avionica aia de ultimă generație de care vorbește liderul companiilor din domeniul apărării, avionică ce nu are decât vreo 25 de ani. Sigur că nu e tocmai veche, dar parcă nici de ultimă generație nu e, nu?

Am putea discuta și despre arhaicele motoare Viper, care nu prea mai sunt în producție, dar cu siguranță domnul Manole și India au rezolvat deja această problemă.

Cert este că directorul Patromil a făcut valuri în media, ceea ce presupun că își dorea. Vreau să cred că un în poziția lui a spus prostiile astea conștient că sunt prostii, și pentru că ar crede sincer în ele.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

3 thoughts on “I-auzi una gogonată: India ar vrea să producă IAR-99 (în România)!

  1. India i-a convins pe rusi sa produca SU 30 in India si ,acum, ar fi de acord sa produca IAR 99 la 10 000 de km distanta? Si nu putine, se vorbeste de 2000 de unitati…….

    Visam frumos, IAR 99 era modern la sfarsitul anilor ’90, atunci cand s-au modernizat 10 (sau 11?) aparate. Buna colaborare cu Rusia ar putea aduce Yak 130 la ei in curte , produs local, ca si acel Sitara….

    Si mai sunt si alte variante mai noi decat IAR-ul nostru…….dar ne facem ca uitam….

  2. Alcoolul la volan, dăunează grav sănătății 🙂. Nu-i pentru prima dată cînd tipul ăsta vorbește să se afle în treabă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post A greșit NATO atunci când a trimis avioanele F-35 aproape de Rusia?
Next post Pilotul MiG-ului 29 prăbușit în Marea Neagră avea sub 13 ore de zbor în 2021