Iată de ce au oprit belgienii zborurile cu F-16

Forțele Aeriene Belgiene au anunțat pe 9 martie că au oprit toate zborurile cu avioane F-16 după ce unul dintre aparate a avut o problemă la motor. Despre ce e vorba exact și ce înseamnă asta discutăm în cele ce urmează.

Mai întâi, să ne uităm la problemă.

Comunicatul Belgian Air Component spune că un F-16 de pe baza din Florennes a experimentat un fenomen denumit ”nozzle burn through” în timpul decolării.

Aeronava a revenit imediat la sol și ulterior s-a dispus verificarea tuturor aparatelor din flota belgiană.

”Nozzle burn through” este acel fenomen în cadrul căruia componente ale ajutajului unui motor cu reacție se vor topi din cauza temperaturilor extrem de mari.

Propulsorul în cauză a fost demontat și trimis pentru expertiză la un contractor privat, care a descoperit destul de repede problema. O componentă mică este afectată, iar verificările efectuate la alte aparate din flotă au stabilit că și ele sunt afectate și ar putea avea probleme similare.

Prin urmare, belgienii au dispus oprirea de la zbor a avioanelor F-16 până la remedierea problemelor.

Remediere care durează 5 zile lucrătoare pentru fiecare motor, asta în condițiile în care sunt piese de rezervă. Belgienii spun că pe piață e o ușoară penurie în momentul de față pentru componenta ce necesită înlocuire.

Până când F-urile belgiene vor reveni la zbor, misiunile de Poliție Aeriană din BENELUX (Belgia, Olanda și Luxemburg) sunt asigurate de olandezi… tot cu F-16!

Belgienii au anunțat producătorii Lockheed Martin și Pratt&Whitney, dar și partenerii europeni și americani despre aceste probleme și ar fi fost emisă o recomandare de corectare imediată a acestei probleme de către toți operatorii.

Este de așteptat ca și avioanele F-16 ale României să fie supuse în perioada următoare operațiunilor de înlocuire a elementelor ce se pot defecta.

De notat este că, deși Belgia tratează acest caz foarte serios, consemnarea la sol a avioanelor fiind o măsură extremă, defecțiunea nu pare fi atât de serioasă.

4 aparate F-16 belgiene se află în Iordania, acolo unde iau parte la misiuni din cadrul Operation Inherent Resolve (OIR), iar zborurile lor nu sunt afectate.

De asemenea, Olanda va folosi aparate F-16 AM/BM din aceeași generație cu cele belgiene și cele românești pentru Poliție Aeriană.

Ceilalți operatori europeni de F-16 AM/BM nu au anunțat până acum că opresc zborurile cu aceste aparate.

Este o problemă ce a fost descoperită, din fericire fără un incident serios, și care va fi rezolvată în perioada următoare.

Subscribe
Notify of
guest

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x