Pe data de 13 noiembrie 2023 a avut loc inaugurarea European F-16 Training Center (EFTC) în cadrul Bazei 86 Aeriană “Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” [1]. Centrul reprezintă rodul colaborării dintre România, Țările de Jos, Danemarca, SUA și posibil alți parteneri pe viitor. La eveniment au participat mai multe personalități politice, care au transmis mesaje mai mult sau mai puțin precise.
Ministrul apărării a Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, a transmis un puternic mesaj de unitate și solidaritate, numind concret voința de a susține Forțele Armate Ucrainiene și de a se opune în continuare agresiunii Rusiei.
Kajsa Ollongren, Ministrul Apărării din Țările de Jos
Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București, Kathleen Kavalec, a ținut un discurs aprins în care a criticat vehement războiul ilegal purtat de Rusia pe teritoriul ucainean și a plasat EFTC în cadrul măsurilor de combatere a acestuia.
Kathleen Kavalec, Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii la București
Ministrul român al apărării, chiar dacă a menționat războiul ilegal de agresiune care a înnăsprit climatul de securitate în regiunea Mării Negre, a pus mai mult accent pe rolul important al EFTC pentru Forțele Aeriene Române. Apoi a pomenit de cooperarea care a făcut posibil acest centru, dar nu a atins tema antrenării piloților ucrainieni. De fapt nu a mai pomenit națiuni, ci s-a rezumat la sintagma “țări aliate și partenere”.
A fost de apreciat deschiderea și sinceritatea cu care membrii Forțelor Aeriene Olandeze (RNLAF) și reprezentanți ai Lockheed Martin au vorbit despre organizarea și funcționarea centrului. Mai mult, toată informația din restul materialului se bazează pe conversații cu aceștia și pe prezentările lor. A trebuit să recurg la poze ale ecranului, din moment ce nu a fost diseminat niciun pachet media scris ori electronic, nici măcar nu numele distinșilor vorbitori la podium. Cu scuzele de rigoare pentru ‘poze la ecran’, dar informația este mult prea importantă.
Îi mulțumesc colonelului Bommel pentru mențiunile sale și pentru prezentarea din care afișez mai jos imagini.
Pentru început, originea programului:
Mai jos dezvoltăm ideile din imagine și adăugăm context:
În august 2022 RNLAF a închis centrul de pregătire de piloți pe care îl avea din anii ’80 în Tucson, statul Arizona, SUA. Vremea bună din deșert face mult mai ușoară și eficientă instrucția de bază pentru piloții noi de F-16. Este vorba de așa-numitul B-Course. În plus, fiind staționați în SUA, aveau acces la toată susținerea USAF. Antrenamentul era executat pe aeronave olandeze, nu americane.
Dar, cu intrarea în serviciu a F-35, RNLAF a început să reducă flota de F-16 și la un moment dat a decis să nu mai instruiască piloți noi, așa că a închis centrul de pregătire din SUA. Mai multe țări care fac acum trecerea pe F-35 își reduc masiv programele de pregătire pentru piloți noi, așa că devine foarte dificil pentru România și ceilalți operatori de talie mai mică de F-16 să găsească locuri libere (plătite, desigur) în programele de pregătire ale țărilor cu tradiție. Adăugăm aici țări proaspăt devenite clienți F-16, precum Bulgaria sau Slovacia, și situația devine mai mult decât delicată. Acesta este imboldul principal pentru începerea demersurilor pentru un centru de pregătire F-16, proces aparent inițiat de RoAF.
Col. Bommel mi-a explicat că RNLAF nu are resurse umane pentru a ajuta cu antrenamentul piloților, fiindcă TOȚI piloții de F-16 au oportunitatea să treacă pe F-35. Am întrebat precis și mi-a confirmat că nu sunt limite de vârstă pentru trecere, nici dacă perioada rămasă până la pensionare ar fi mică. Deci RNLAF poate să pună la dispoziția centrului doar tehnică (aeronavele în sine).
Într-adevăr, RNLAF a adus în urmă cu câteva zile 5 aeronave F-16 MLU:
- F-16AM J-010 | 88-0010 | simplă comandă
- F-16AM J-019 | 89-0019 | simplă comandă
- F-16AM J-064 | 86-0064 | simplă comandă
- F-16BM J-210 | 83-1210 | dublă comandă
- F-16BM J-366 | 84-1366 | dublă comandă
S-au căutat diverse soluții și s-a ajuns într-un final la Lockheed Martin ca principal contractor, care mai departe organizează o serie de subcontractori privați pentru diversele aspecte, după cum este evidențiat în imaginea următoare:
Draken, după cum a fost anunțat în presă de ceva timp [2], va pune la dispoziție piloți instructori și tehnicieni pentru mentenanță, care provin din SUA.
O noutate este faptul că vor fi angajați piloți instructori (Instructor Pilot=IP) și din Europa, aici responsabili fiind GFD. Pentru context, Gesellschaft für Flugzieldarstellung (de unde vine prescurtarea GFD) este o companie privată cu tradiție îndelungată în sfera serviciilor militare. Fondată în 1966 pentru a pune la dispoziție ținte zburătoare pentru Luftwaffe, firma, actuală subsidiară a Airbus, oferă pe lângă serviciile de simulare de ținte și de aeronave adverse, și servicii de anternament de piloți.
Learjet 35A D-CGFC GFD | aerodromul Hohn din Germania | 2016 | imagine de arhivă
Mai sunt menționate entitățile economice Daedalus (tehnicieni de mentenanță din Europa) și ILIAS (logistică și tehnică).
Mai departe este arătată o diagramă a parteneriatului și a legăturilor legale și organizatorice. De menționat este că toate elementele (săgețile) au loc sub tutela SUA, pentru că regulamentele de export al datelor, produselor și proprietății intelectuale cu uz dual sau militar (International Traffic in Arms Regulations = ITAR) obligă toți posesorii de tehnologie sau produse americane să obțină permise pentru exportul acestora.
Diagrama mai arată că Țările de Jos rămân deținătoarele aeronavelor puse la dispoziția centrului de pregătire. Ele nu sunt donate României sau Ucrainei. Col. Bommel mi-a confirmat acest aspect. Chiar dacă marcajele de pe aeronave au fost îndepărate (însemnele unitpților au vopsite peste cu gri), aeronavele își păstrează înmatricularea militară și cocarda olandeză (cu nuanțe diferite de gri) cum se poate observa în cea de-a patra imagine.
Ultimul slide privește modulele de antrenament care sunt (cel puțin la acest moment) prevăzute a fi îndeplinite de EFTC.
Sunt listate 5 module de antrenament, pe care le vom dezvolta mai jos:
- Basic F-16 Training = antrenament de bază, așa-numitul B-Course (B=Base)
Acest modul este instroducerea în pilotajul avionului reactiv F-16. Este cel mai de bază curs, în care se predau sistemele avionului, zborul, cazurile speciale și alte elemente necesare operării în siguranță a aeronavei. Pe partea de luptă, antrenamentul se restrânge la BFM (Basic Fighter Maneuvers), deci lupte 1v1, 1v2, 2v2 și 2vMany, în care pilotul antrenat este wingman (secundul către liderul formației). Educața privind sistemele de armament de pe avion sunt reduse la acest stadiu, urmând să fie dezvoltate în escadrila operațională, unde pilotul tânăr ajunge după terminarea cursului. Cursul are o durată variabilă și presupune 60-70 de ore de zbor per pilot, conform unui instructor Lockheed Martin (Wizzard) care a răspuns la întrebările presei.
O mențiune importantă este că piloții ce intră în acest curs pot fi de varii niveluri de pregătire:
- Piloți studenți ‘proaspeți’
- Piloți care deja au experiență cu alte aeronave de luptă, în cazul RoAF este MiG-21, dar se subînțelege că poate fi vorba și de MiG-29 sau Su-27.
- Piloți deja calificați pe F-16. Aici poate primim informații suplimentare.
- F-16 Flight Lead Training
Comandantul român al EFTC a dezvoltat a cest punct, spunând că vor fi cursuri pentru lider de formație de 2 aeronave (Element Lead) și lider de formație de 4 aeronave (Flight Lead). Formația de 2 aeronave, denumită celulă pe română sau Element în jargon NATO, este cea mai mică unitate în care se poartă războiul aerian modern. Formații mai mari de aeronave sunt asamblate din celule. Liderul unei perechi are pe lângă partea de zbor și manevre de luptă, ca lider suplimentar și sarcina deciziilor tactice. De aici dificultatea poziției și necesitatea unui curs separat. Liderul unei formații de 4 aeronave (Flight) conduce de fapt două celule: celula sa și celula subordonată. Evident că un Flight Lead necesită abilități tactice superioare și o pregătire pe măsură.
- F-16 Instructor Pilot Training
Precum zice și titlul, pentru a ajunge pilot instructor trebuie urmat acest curs. Informația cu privire la executarea acestui curs în cadrul EFTC a fost îngropată pe ultimul slide, dar are importanță majoră pentru România. Pornind de la prezumția că se vor aloca suficiente resurse și fonduri, prin acest curs RoAF are posibilitatea de a-și forma proprii instructori pentru generațiile viitoare de piloți, suplinind sau chiar înlocuind EFTC. Pentru că, oricât de grozav și frumos ar fi EFTC, capabilitățile organice de formare și dezvoltarea ale cadrelor militare sunt mai puțin vulnerabile considerentelor diplomatice sau economice și prin urmare sunt mai benefice.
- F-16 Night Vision Devices Training
Curs dedicat operării F-16 pe timp de noapte folosind NVG (Night Vision Goggles = dispozitive de vedere pe timp de noapte), care presupune și utilizarea unor moduri speciale pentru avionica F-16 (de exemplu reducerea intensității iluminajului în carlingă, a butoanelor și mai ales a ecranelor). În plus, navigația și orientarea vizuală este de un grad înalt de dificultate, chiar și cu ajutorul NVG.
- F-16 Targeting Pod Training
Nu în ultimul rând, modulul de antrenament pentru folosirea containerelor de recunoaștere și marcare a țintelor este de mare relevanță pentru RoAF. Încă din 1998, RoAF are capacitatea de a folosi containere Rafael Litening III pentru a descoperi ținte, preponderent la sol, cu camere TV și infra-roșu, și de a le marca cu fascicul laser pentru dirijarea bombelor cu ghidare laser (LGB = laser-guided bomb).
MiG-21UM LanceR B 6907 RoAF | 2010 | Rafael Litening III | imagine de arhivă
Intrarea în serviciu RoAF a F-16 a dus la înlocuirea containerului Litening cu Lockheed Martin Sniper ATP (Advanced Targeting Pod). Pe lângă performanțele crescute și electronica cu un deceniu mai tânără, acest container mai permite:
General Dynamics F-16AM MLU RoAF cu Sniper | Survol de Ziua Eroilor 2021 | imagine de arhivă
- Folosirea limitată în scenarii aer-aer, cu modul infra-roșu putând detecta aeronave inamice fără face uz de radarul propriu.
General Dynamics F-16AM RoAF MLU cu Sniper | Survol de Ziua Aviației 2021 | imagine de arhivă
- NCTR (Non-Cooperative Target Recognition) – adică a identifica un aparat străin care nu cooperează, deci care nu își dezvăluie identitatea, de la distanțe dincolo de raza vizuală a ochiului pilotului, pentru a-i permite o evaluare a ostilității aparatului de zbor și deci cum să procedeze în interceptarea țintei necunoscute
Lockheed Martin Sniper ATP Pod & AN-ALQ 131(V) ECM Pod | F-16AM Block 20 MLU FA-106 BeAF | NATO Tiger Meet 2014 | Schleswig-Jagel | imagine de arhivă
- Generarea de coordonate GPS pentru utilizarea bombelor de tip JDAM cu ghidare prin GPS. Față de ghidarea bombelor direct cu fascicul laser, care poate fi afectat de condițiile meteo și a cărui emisie poate fi dedectată de către țintă, coordonatele generate prin combinația sistemului de navigație extrem de precis al F-16 cu Sniper ATP care măsoară unghiurile către țintă și distanța cu telemetru laser, se pot genera coordonate ale țintelor fixe de la sol cu precizie suficientă. Astfel, aceste ținte pot fi angajate momentan sau mai târziu, de aeronava purtătoare sau de altă aeronavă (sau chiar altă platformă, vezi HIMARS) cu o armă complet pasivă, care nu emite nimic, anume mai sus numita JDAM.
Comandantul centrului, un ofițer român care a preferat să nu își divulge identitatea, a completat, afirmând că EFTC pune la dispoziție cursuri de 22 de săptămâni (B-Course), de 7 sau chiar de 4 săptămâni. Nu a specificat care durata aparține cărui tip de curs anume. Acesta a mai precizat că primul grup începe cursurile teoretice (de clasă) pe 14 noiembrie și este format din 7 piloți, toți ai RoAF, care în trecut au zburat pe MiG-21 LanceR.
Comandantul Centrului European de Instruire F-16, comandorul nu a dorit să-și dezvăluie identitatea
Domnul comandor a mai adăugat că EFTC va dispune în primă fază doar de instructori străini, nefiind deocamdată niciun pilot instructor român parte a centrului. Nu a specificat dacă RoAF are piloți instructori în cadrul Escadrilei 53, câți ar fi sau pentru ce module ar fi aceștia calificați să le predea. A enunțat totuși că un proaspăt pilot de F-16, după ce parcurge B-Course poate să utilizeze aparatul F-16, apoi el primește pregătirea operațională în cadrul escadrilei și devine astfel pilot operațional, capabil să execute misiuni din specificul unității respective. La final a subliniat că și la noi în țară are loc pregătirea operațională în escadrilă, fapt ce ar indica prezența unor piloți instructori cel puțin pentru unele aspecte pregătirii operaționale.
Reprezentanți ai Lockheed Martin au mai adăugat că centrul de pregătire va dispune (la un stadiu în viitor) de 12 aeronave dedicate strict activităților de antrenament (momentan doar 5). Unii piloți instructori sunt deja în bază și lucrează de dezvoltarea curiculei. Am putut observa pe unii dintre ei purtând patch-uri cu F-16 Viper sau chiar F-165 (Eagle Driver!). Ca să citez “în medie piloții noștri instructori au peste 3000 de ore de zbor pe F-16, dintre care peste 2000 ca pilot instructor”. A mai adăugat că vor veni și mecanici cu vastă experiență pentru asigurarea mentenanței aeronavelor. La întrebarea AviațiaMagazin dacă vor fi organizate cursuri de formare a tehnicienilor români, răspunsul a fost categoric: personalul tehnic al EFTC are strict rolul de a menține aeronavele de școală în stare de zbor. Ei NU vor face cursuri. Întrebați dacă EFTC va dispune și de simulatoare, răspunsul a fost că nu este plănuit să se aducă noi simulatoare, ci Baza 86 Aeriană deține deja două bucăți. Dar natura schimbătoare a proiectului nu exclude o schimbare în acest aspect.
Principala dezamăgire, mai ales pentru reprezentanții presei ucrainiene (care au făcut peste 1000km cu mașina de la Kiev pentru a asista la ceremonie) a fost lipsa de precizări referitor la piloți cursanți ucrainieni la EFTC. Deși oficialitățile străine au numit țara vecină și au reiterat sprijinul direct pentru aceasta, nu au fost enunțați pași concreți sau termene pentru aducerea piloților ucrainieni. Reprezentanții civili și militari români au evitat și mai mult subiectul, în schimb subliniind importanța centrului pentru România. Deși veridică, această focalizare internă se încadrează din păcate în lungul șir al reticenței factorilor de decizie români de a susține (sau a face public sprijinul) pentru țara vecină atacată în mod ilegal, brutal și inuman, invazie care se întinde deja de aproape 2 ani. Reacțiile cetățenilor ucrainieni prezenți în calitate de presă la eveniment au întărit acest gust amar.
În partea a II-a vom prezenta aspecte de la zborul demonstrativ executat de două aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Surse :
[1] https://www.mapn.ro/cpresa/18207_inaugurarea-centrului-european-de-instruire-f-16-din-romania
[2] https://www.thedrive.com/the-war-zone/romania-could-host-f-16-training-for-ukraine
[3] https://www.gfd.de/en/about-gfd/
[4] https://de.wikipedia.org/wiki/GFD_Gesellschaft_f%C3%BCr_Flugzieldarstellung
Tilvar a mentionat instruirea pilotilor ucraineni. Aici https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/870137354786316/ intai de la 7:15 mentioneaza coalitia de la Vilnius in sprijinul Ucrainei, apoi de la 8:19 spune ca in prezent sunt analizate moduri de integrare a instruirii pilotilor ucraineni la centru.
Cat despre data cand vor fi adusi piloti ucraineni, raspunsul e pe la inceputul anului viitor https://mil.in.ua/en/news/romania-debuts-f-16-center-hosts-ukrainian-pilots-for-joint-exercises/
Deci ministrul nu a zis nimic despre ucrainieni, ca mentiunea unei posibilitati e nimic, iar articolul. Iar cat priveste data, nu e niciun raspuns acolo, e ceea ce se asteapta generalul olandez sa se intample.
Articolul de aici de pe site spune: „Apoi a pomenit de cooperarea care a făcut posibil acest centru, dar nu a atins tema antrenării piloților ucrainieni. De fapt nu a mai pomenit națiuni, ci s-a rezumat la sintagma “țări aliate și partenere”” – gresit, cum se poate vedea in videoclip, a fost mentionata Ucraina si pilotii ucraineni, si nu doar „tari aliate si partenere” sau ca nu a fost atinsa tema antrenarii pilotilor ucraineni.
„e ceea ce se asteapta generalul olandez sa se intample” – si crezi ca nu o sa se intample? Ca pana acum tot ce s-a „asteptat” s-a si intamplat.
Salut Alin,
Îți mulțumesc pentru adăugire. Se auzea foarte prost în sală.
Poate că ar fi trebuit să formulez altfel: nu s-a precizat clar câți piloți ucrainieni încep și când. Nici dacă vor veni aici sau nu. Doar că se vrea și se investighează.
În principiu cred că suntem cu toții de acord că noi, cetățenii români și europeni, ne dorim ca F-16 să ajungă cât mai repede în Ucraina cu piloți bine antrenați și că este frustrant cât se tărăgănează.
Cât despre presupusul citat al Generalului Onno Eichelsheim din al doilea link, nu l-am văzut să fi fost prezent ieri la Fetești și nici nu se precizează sursa (interviu, scrisoare) prin care această informație să fi fost publicată. O să aflăm în viitor când încep să vină piloți ucrainieni.