Incidentul de pe 1 decembrie, cand avioanele F-16 ale Fortelor Aeriene nu au putut decola pentru survolul de la Bucuresti, mi-a aratat inca o data ca romanul, indiferent de pregatire, este campion la mistouri. La ce este codas este lucrul care conteaza insa mult mai mult, anume capacitatea de a analiza si de a intelege anumite lucruri.
Dupa ce am scris despre evenimentul de sambata pe baza unor informatii cat se poate de sigure am fost usor surprins sa descopar o avalansa de specialisti brevetati peste noapte practic in intretinerea si exploatarea avionului F-16. Trist a fost insa altceva, faptul ca doar foarte putini dintre acesti oameni, repet, de conditii si pregatiri din cele mai diverse, au fost dispusi sa discute argumentat si sa accepte ca opiniile lor nu sunt argumente certe.
Haideti sa facem o scurta recapitulare, de data asta ceva mai detaliata.
Fortele Aeriene Romane prin Baza 86 Aeriana Borcea au pregatit pentru parada de 1 Decembrie avioane F-16 ce urmau sa participe dimineata la evenimentul din Bucuresti, iar dupa-amiaza la cel din Alba Iulia. Ce s-a intamplat a fost un adevarat fiasco, unul asumat la nivel personal de catre militari. Conditiile meteo nu au fost anticipate corect, iar pista de decolare-aterizare de la Borcea era, sambata dimineata, acoperita de gheata pe portiuni destul de mari.
Si de aici incep romanismele. Ca n-au avut cauciucuri de iarna, ca avioanele-s vechi, ca F-16 ca avion e o mizerie, ca era mai bun Gripen, Suhoi, nava lui Luke Skywalker, ca s-au furat banii de deszapezire si tot asa. O serie de mizerii amuzante doar pentru oligofrenii paraleli cu simtul umorului. Pe langa glume au aparut si oamenii care sustineau cat se poate de serios ca F-16 e un avion depasit, ca F-16 e bun nou, dar ca second hand e o mizerie, ca nu poate fi utilizat in Romania si lista poate continua. Totul cat se poate de departe de realitate. Asa ca e cazul sa demontam niste mituri.
F-16 este un avion ce poate fi folosit iarna?
Cu siguranta! Avioanele F-16 pot fi folosite in orice anotimp, limitari in exploatare putand exista doar in cazul unor fenomene meteo extreme si, de regula, izolate. F-16 zboara fara probleme iarna, insa numai daca este utilizat potrivit normelor. Dar despre asta vom mai discuta.
Are F-16 nevoie de cauciucuri de iarna?
Cu siguranta nu! Asta e o prostie ce nici nu trebuie discutata la nivel serios.
Este F-16 un avion slab?
O mare tampenie este asta. F-16 este unul dintre cele mai bune avioane de lupta din istorie. Platforma F-16 este veche, primul zbor al Falconului a avut loc in 1974, insa de atunci el a fost imbunatatit constant. F-16 a dovedit ca este un aparat performant, cu rezultate apreciate in operatiunile efectuate de state din lumea intreaga, cumparat si in zilele noastre.
Este F-16 second hand un avion slab?
Cu siguranta nu! F-16 AM/BM trecute prin programul MLU, asa cum sunt avioanele cumparate de Romania, reprezinta inca platforme performante. Belgia, Olanda, Norvegia sau Portugalia sunt state care folosesc in mod curent aceasta versiune de F-16, inclusiv in teatrele de lupta externe, iar avioanele se descurca de minune. Faptul ca noi le-am cumparat la mana a doua nu inseamna nimic din punct de vedere operational si nu afecteaza cu nimic capabilitatile lor.
De ce nu putem folosi inca avioanele F-16 in misiunile de Politie Aeriana?
Aici e relativ simplu de raspuns, operationalizare. Care operationalizare nu inseamna doar sa modernizezi o baza aeriana si sa instruiesti un grup restrans de piloti si tehnicieni. In procesul de operationalizare intra, de exemplu, instituirea unui program de reparatii si, implicit, a unuia de mentenanta. Trebuie sa anticipezi lucrarile ce vor urma si sa comanzi piese de schimb din timp, pentru a le avea atunci cand e nevoie. Lucrul asta necesita exercitiu. Operationalizare inseamna si confruntarea cu problemele din procesul de operare. De exemplu, astfel de incidente, cu gheata pe pista, trebuie anticipate si corectate pentru a nu afecta disponibilitatea la zbor. Dar lectiile nu se invata decat daca treci prin anumite momente. De aceea dureaza operationalizarea, pentru ca trebuie sa te confrunti cu o multime de situatii pe care le vei intalni si ulterior, atunci cand nu iti vei mai permite sa gresesti.
Puteam lua avioane mai bune? Este Gripen un avion mai bun?
Categoric puteam lua avioane mai bune, bun insemnand aici capabilitati extinse. Dar ce este bun, este si mai scump. Calculele din creionul amatorilor nu sunt reale. Stiati ca Romania a platit pe cele 12 avioane, cu tot cu modernizare si RK, in jur de 180 de milioane de euro? Stiati ca „grosul” banilor, peste 400 de milioane, au fost dati pe un pachet de armament care este si ala minimal? Stiati ca suedezii ne ofereau avioanele alea noi, la un miliard, „chele”? Ia sa calculeze specialistii cat ar mai fi costat pachetul de armament pentru 24 de avioane? Isi permitea Romania sa plateasca spre doua miliarde de euro pe avioane cand abia s-au gasit cele 670 de milioane pentru F-16? Gripen C/D, cel care a fost propus Romaniei si care, in visele umede ale unor exaltati, decoleaza de pe gheata de la Polul Nord, nu este in niciun caz net superior ca si capabilitati lui F-16 AM/BM. Nici macar superior. Ba vine cu multe limitari in procesul de exploatare pentru ca este o platforma cu putini clienti.
Daca eram in razboi?
Daca eram in razboi, avioanele ar fi decolat in orice conditii. Nu numai F-16, ci tot ce avem pentru a ne lupta. Si aici este poate marea durere, pentru ca trantori care n-au pus in viata lor mana sa faca ceva pentru tara pe care pretind ca o iubesc ii critica si isi bat joc de oamenii care zi de zi ii apara. Oameni care, avand tehnica de lupta net inferioara, ies de cate ori e nevoie sa infrunte inamici mai mult sau mai putin stiuti. Oameni care nu tremurau si nu clipeau atunci cand, la mansa „bunicului” MiG-21, interceptau Suhoaiele moderne si inarmate pana in dinti, asa cum fac si in prezent cei care au ramas sa zboare LanceR-ul. Numai pentru ca e vorba de astfel de oameni ar fi fost suficient ca multi sa-si inghita veninul.
In loc de concluzii nu am decat dezamagire. Dezamagire fata de cei care au provocat, prin profesionalismul lor insuficient acest incident. Dezamagire si mai mare fata de cei care reactioneaza ca niste analfabeti functionali, mult prea ocupati sa-si verse injuriile si glumitele de „experti” in loc sa asculte si alte opinii si sa analizeze situatia de ansamblu. Diferenta este ca primii pot invata din greseli si le pot corecta, pe cand cei din urma vor ramane intotdeauna fanii Vacanta Mare pentru care orice capra a vecinului care moare e un motiv de sarbatoare la ei in case.
Da, lipsa lui F-16 de la defilarea de 1 Decembrie a fost o uriasa gafa, o mare greseala, o problema majora. Insa nu s-a intamplat nimic grav. Nu am avut incidente, nu am avut avioane pierdute, nu ne-a atacat nimeni sambata dimineata. Iar aceasta greseala este, cu siguranta, folosita de cei aflati acum pe bazele aeriene ca lectie pentru ca nu se mai repeta pe viitor.
Ca plătitor de taxe,biruri și alte impozite în țara asta,yo mă simt violat cerebral de hoardele de colonei-generali,care freacă menta și se roagă la sfînta treime,pt o pensie babană,pe cîrca noastră. Ce-i cudat aici,yo nu am văzut nici o mustrare,să nu mai zic demisie la „incident”. Trăim în România!
As vrea sa dau replica acestor cugetari, dar „yo” nu sunt in masura.
Amatori. Tafnosi. Declaratii fara acoperire care nici nu merita bagate in seama. Pe llanga misto romanul mai este campion la cel putib un lucru, sa fie specialist in probleme care-l depasesc. Plus date false.
eu zic că la mișto a fost pregătit tot centenarul inclusiv defilările.
Mda…La cit am dat pe ele parca sint mai in siguranta la sol.Pai daca nu putem prevedea macar un ger de -10 grade si o intretinere de pista corespunzatoare , degeaba facem pe tifnosii.
Cu toata lipsa operationalizarii, nu trebuie sa fii pus in fata faptului implinit de vreme cand era simplu de anticipat si prevenit. Totul e sa vrei. Da’ cand te-ai obisnuit sa stai cu zapada pe Mig si sa o dai cu matura apoi treci la zbor ca tehnica permite, F-16 nu mai e pentru „boieri”!
Vorbe. Singurele avioane operationale mai sunt MIG 21, 23. Cu utilajele de azi orice pistă poate fi dezghetată imediat. Daca trimiteau 2 masini de la ROSAL cu soluție adecvată într-o ora pista era dezghetată. Nu ne mai aburiti cu fel de fel de povesti. F 16= corvetele englezesti. Mai bine spuneti ce s-a intamplat cu MIG 29 de la Kogalniceanu, avioane noi , care nu se stie nimic de ele.
MiG-29 sunt stocate pe MK. Erau avioane noi in ’89, cand s-a luat decizia scoaterii lor din serviciu erau destul de vechi.
Se vad din satelit pe hartile online cum „ruginesc” la Kogalniceanu
mig 23…..când ai deschis ultima oară televizorul?
Felicitari pentru articol si modul in care ai punctat problemele. Este usor sa stai in fata unui ecran si sa scrii tampenii. Aia cu cauciucurile de iarna e chiar mortala. Stiu ca cei din aviatie lucreaza cat pot de bine cu ce au la dispozitie si merita toata lauda. Problema e de obicei cu cei care ajung in functii de comanda…
Natia asta are un talent deosebit de a fi mareata cand nu se asteapta nimeni si de a se face de basm in cele mai nepotrivite momente. Iar acest 1 Decembrie chiar era nepotrivit pentru asa ceva. Daca au optat pentru siguranta chiar cu riscul de a se face de ras, este in regula.
Poate am fost rautacios cand am spus ca F-16 e un “avion de vara”. Oare?
Vorbim de avioane de lupta care trebuie sa-si faca treaba in cele mai rele conditii. Hai sa vedem putin cateva exemple de la altii (de care mi-am adus aminte repede):
-SEPECAT Jaguar (UK/Franta) a fost gandit sa decoleze de pe camp sau pe diagonala aeroportului, trecand peste piste si zone cu iarba in caz de alarma. Chiar daca e un model vechi si acum se mai foloseste destul de putin, e un exemplu despre cum trebuie gandit un avion de lupta.
– avioanele suedeze (TOATE) sunt concepute sa decoleze / aterizeze pe o sosea banala cu 2 benzi si sa fie realimentate si reinarmate intr-o parcare obisnuita
– avioanele rusesti sunt parcate afara in soare sau ger si pot decola cu zapada pe ele, pe o pista vai-de-mama-ei
Avioanele americane de vanatoare (toate) au nevoie de conditii ca sa poata opera! De parcare, de mentenanta, de decolare. In caz de razboi bazele militare sunt primele bombardate. Pe americani ii ajuta pozitia geografica: e cam greu pentru orice inamic sa bombardeze ceva in SUA. Dar ce fac ceilalti utilizatori? In caz de ceva, de unde mai decoleaza?
Sunt 27 de operatori de F-16, majoritatea in zona ecuatoriala sau tropicala si cativa in zona temperata. Doar doua exceptii: o escadrila tip “aggressor” in Alaska (NU de lupta, ci de antrenament) si Norvegia care are bazele cu F-16 pe malul Atlanticului, unde iernile sunt mult mai blande decat ar crede unii, datorita curentului Gulfstream.
F-16 a fost folosit si in lupta: Iraq, Siria, Liban, Israel, Egipt, Libia, Marea Egee (conflictul dintre Grecia si Turcia) … Adica TOT ZONA TROPICALA.
F-16 este fara indoiala un avion bun: platforma solida, motor puternic, avionica excelenta, manevrabil…
Dar parca tot “avion de vara” ramane…
1. Pista se putea curăța dar trebuia determinare, seriozitatea si bineinteles responsabilitate. Pt. asta indiferent care sunt motivele trebuie retrogradari și demisii/demiterii.
2. Diferenta intre Mig și F16 este ca si diferenta intre Akm și m16. Prefer F16.
3.Nici F16 și nimic din ce am avut pe masa când am mers la cumpărături nu era pt superioritate aeriană.
4. F16 Mlu a fost o alegere excelenta. Practic am cumparat Migul Westului. Personal imi plăcea mai mult f16 am/bm la standard V direct dar, probabil se dublau costurile.
5 Avionica de pe F16 Mlu cred ca este peste su27.
6.La parada trebuia sa fie si Migurile pt ca sunt la standard Lancer, concept romanesc, la F 16 ce concept e romanesc?!.
7. M am bucurat sa aflu ca mai avem 50 și ceva de Miguri.
8. Parca și Canadieni trebuiau să fie 4 buc și au fost doar cu 2 buc.
9.Raman la ideea mea: Doamne fereste de razboi, ca la noi nu răspunde nimeni, or sa zică atat sa putut face, dar cred ca oricare dintre noi stie si crede ca se poate face mult mai mult.
10. Va dau si solutia:desființarea banilor fizici, și să rămânem doar cu banii pe card și e game over pentru prostia din Romania. Va bagati?!
Nu sunt apte de zbor atatea Mig-uri. Lancer C au fost jumatate din numarul asta (fara sa socotim pierderile), restul „ruginesc” pe la bazele aeriene.
ABUREALA !!!!
Daca trebuiau sa decoleze pentru a interceva o aeronava care era un real pericol? (terorism sau de ce nu pe una de la rusi)
asteptam sa vina primavara?
Cum este in SUEDIA – FINLANDA – NORVEGIA – ELVETIA – RUSIA?asteapta sa vina vara sa poata decola?
Concluzie – neprofesionalism si incopetenta!
Pacat de piloti ca s-au rupt coatele pe bancile de pregatire si nu pot zbura din cauza unei pojghite de gheata.
Tinem avioanele la sol nu cumva sa se murdareasca de praf si soare. era de inteles daca era ceata densa , dar si asa inamicul asteapta astfel de conditii, ganditiva la un real pericol.
Romania te iubesc!!!
Adevaratul misto este ca faimosul „falconas” NU POATE decola in orice conditii! De ce spun asta? Simplu: pentru defilare, ele n-au decolat pentru ca le deranja pista la burtica, nu? In consecinta, mai bine defilam fara(oameni gospodari, dom’ne!) pentru a le pastra ne-ciufulite pentru lupta, nu? Aparent, suna fain, dar…. Daca ar fi trebuit sa decoleze pentru lupta, nu plecau gata ciufulite de pista aia nenorocita-nespoalata-nelustruita? O, ba da, dar…ce dracu’ sa mai zic?! Aha am gasit: dar…e bine! Licuriciul e satisfacut, ai nostri scriitorasi-laudatori , tot satisfacuti si gata! Cat mi-e de scarba!
Recomand lamaie pentru scarba. Si poate niste cunostinte despre subiect.