Interceptare ”nesigură” deasupra Mării Chinei de Sud | VIDEO

Read Time:1 Minute, 17 Second

Un avion de luptă chinez a interceptat într-o manieră considerată nesigură un aparat militar american deasupra Mării Chinei de Sud.

Conform Indo-Pacific Command (INDOPACOM), incidentul a avut loc în data de 21 decembrie atunci când un aparat de luptă J-11 operat de Marina Militară Chineză s-a apropiat foarte mult de un avion de supraveghere RC-135 Rivet Joint ce efectua un zbor de rutină în spațiul aerian internațional.

Din imaginile publicate de americani se observă cum avionul chinez se apropie la o distanță foarte mică, 3 metri conform sursei, de RC-135.

INDOPACOM transmite că echipajul de pe Rivet Joint a luat măsuri de evitare a unei coliziuni în momentul în care J-11 a continuat apropierea și părea că a pierdut contactul vizual, trecând în fața avionului american.

Astfel, aparatul american a schimbat cursul și altitudinea, virând pentru a se depărta de chinez și coborând câțiva zeci de metri.

Americanii au mai anunțat că vor folosi canalele militare și diplomatice de comunicare pentru a afla ce s-a întâmplat.

Astfel de manevre sunt considerate periculoase deoarece apropierea dintre două avioane aflate în zbor poate duce la tragedii. Este suficientă pierderea din raza vizuală pentru numai câteva secunde pentru o coliziune ce poate avea efecte dezastruoase.

Manevra chinezilor aduce aminte de cele efectuate de piloții ruși în zona Mării Negre și a Mării Baltice, când și aceștia se apropiau periculos de mult de aeronavele de supraveghere aeriană ale NATO ce efectuau misiuni neînsoțite.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Ăla mare e inevitabil
Next post Colonel bulgar, trimis în judecată după prăbușirea unui avion MiG-29
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x