Japonia vrea F-35 pentru portavioane improvizate

Japonia intentioneaza sa cumpere mai multe avioane F-35, o parte urmand a le folosi pe portelicopterele din clasa Izumo ce vor deveni portavioane improvizate.

Despre planurile Japoniei de a transforma portelicoptere in nave purtatoare de aparate de zbor cu aripa fixa s-a discutat inca din momentul constructiei lor, atunci cand mai multi specialisti au observat unele caracteristici incluse in proiect tocmai pentru a face o viitoare adaptare mai facila.

Ei bine, aceste planuri se confirma usor-usor, desi mai este inca un drum lung pana la acel moment.

Intai a fost un articol in presa locala in care se vorbea despre intentia suplimentarii comenzii de F-35 cu pana la 100 de bucati si includerea in comanda a variantei B, STOVL – short take-off and vertical-landing.

Au urmat reactii ale oficialilor din Ministerul Apararii de la Tokio, care au recunoscut ca se studiaza posibilitatea adaptarii utilizarii avioanelor de generatia V de pe portelicoptere, precum si confirmarea informatiei ca se analizeaza optiunea achizitionarii de F-35B.

In continuare, China, principala vizata de intentia japonezilor, a avertizat deja autoritatile nipone cu privire la riscul tensionarii zonei in cazul in care planul va fi pus in aplicare, asta desi China are un portavion operational si un altul in faza finala a constructiei.

Problema japonezilor este una… legala! Asta pentru ca in constitutia de dupa Al Doilea Razboi Mondial ei au fortele militare doar pentru aparare, in timp ce portavionul este o arma eminamente ofensiva. Informatiile venite din Japonia sustin ca se lucreaza o alta incadrare a navelor din clasa Izumo, care ar deveni un soi de distrugatoare purtatoare de avioane, respectand astfel prevederile constitutionale.

Bun, daca toate problemele vor fi depasite, cele doua portelicoptere, Izumo si Kaga, vor putea purta fiecare pana la 10 F-35B ambarcate, existand discutii privind ambarcarea unor aparate ale US Marine Corps pentru diverse exercitii si misiuni.

Cum China este tot mai ofensiva in partea aceea de lume inclusiv la nivel militar nu este deloc exclus ca Japonia sa mearga pana la capat, si asta rapid, cu aceasta conversie a portelicopterelor, devenind al patrulea client pentru F-35B, dupa SUA, Italia si Marea Britanie.

3
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
T-RexalbertJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

De precizat: din cele 100,40 vor fi “B”,iar restul A,care vor înlocui oparte din F-15J,fabricate-asamblate în Japonia. La ora actuală samuraii,lucrează la un avion de gen.V.numit F-3.dar îi bate gîndul să se alăture la programul englezesc,Tempest.

albert
Guest
albert

Ce-au fost si ce-au ajuns!
Nu cred că am pilotat vreodată un avion care să atingă performanța de viraj a lui Zero. Zero a fost peste toți oponenții săi și a fost cel mai bun avion de vânătoare din lume până la mijlocul anului 1943[2]. ”

— Cpt. Eric Brown, pilot-șef de teste al Marinei Militare, ofițer comandant de teste pe avioanele Zero recuperate ..

T-Rex
Guest
T-Rex

Cu mica mentiune ca era suficient sa fie lovit o singura data, nu conteaza unde si ardea, in timp ce ale aliatilor se transformau in strecuratori si tot zburau.