Kfir NG pentru Columbia?

Israel Aircraft Industries – IAI – ar fi propus Columbiei un nou standard pentru avionul multirol Kfir, aflat deja in serviciu. Denumit NG, noul Kfir ar veni cu o serie de upgrade-uri interesante.

Potrivit lui Gareth Jennings, editor pentru publicatia Jane’s, oferta IAI pentru Columbia include avioane aduse la standarde moderne prin remotorizarea cu propulsoare actuale, in discutii fiind General Electric F414, motorul de pe Super Hornet sau Gripen E/F, radar AESA, datalink imbunatatit si fuselaj posterior redesenat pentru a permite instalarea unor noi rezervoare ce ar dubla timpul pe care Kfirul il poate petrece in aer.

In momentul de fata nu se stie daca este vorba despre avioane “noi”, in sensul de celule aflate in stocare ce ar fi modernizate de IAI, sau de modernizarea aparatelor pe care le utilizeaza deja columbienii.

De asemenea, IAI are semnale ca poate prinde contracte pentru Kfir in Sri Lanka si Ecuador, avionul acesta devenind brusc actual.

Acordul intre IAI si Columbia nu este insa oficial, asa ca nu este exclus ca statul sud-american sa decline propunerea.

De notat este si faptul ca acest Kfir NG pare a deveni un concurent direct si mult mai ieftin al lui Gripen E/F, aparat ce este propus de Saab in Columbia dupa victoria usor surprinzatoare din Brazilia.

De asemenea, IAI a propus o varianta modernizata a Kfirului, denumita Block 60, si Bulgariei, inainte ca autoritatile de la Sofia sa ia decizia de a negocia pentru F-16 noi-noute.

3
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Păi parcă anul trecut,columbienii s-au interesat de F-16 de la Amarg,chiar pe timpul ăsta. De atunci nu sa mai auzit nimic.

Jap
Guest
Jap

Probabil,cînd au văzut factura cît costă F-16,au rămas șocați,ca bulgarii.