Duminica, 4 noiembrie 2018, la ora 09:15, legendarul avion reactiv de antrenament avansat si atac L-39 Albatros a implinit venerabila varsta de 50 de ani.
Cehii de la Aero Vodochody, constructorii aparatului, au marcat momentul vopsind in culori speciale un astfel de avion.
Bun, sa incepem cu istoria. Primul zbor al Albatrosului a avut loc pe 4 noiembrie 1968, la patru ani de la demararea proiectului. La mansa s-a aflat pilotul de teste al celor de la Aero, Rudolf Duchon, iar zborul a durat 35 de minute, L-39 atingand o altitudine de o mie de metri.
Prototipul L-39 este expus in Muzeul Aviatiei din Kbely.
Albatrosul a ajuns si in Romania, primele aparate fiind aduse in tara in decembrie 1981, iar numai o saptamana mai tarziu au inceput sa fie zburate.
Romania a achizitionat, in total, un numar de 32 aparate L-39 in varianta ZA, iar istoria acestui avion in cadrul Fortelor Aeriene Romane a fost una relativ scurta de, 25 de ani. In decembrie 2007, ultimele trei L-39 Albatros efectuau un ultim zbor avand cocarda tricolora pe ele.
Albatrosul a fost folosit de Mihai Smighelschi pentru a fugi din Romania comunista in 1987, studentul de atunci „furand” practic avionul in timpul unui zbor de instructie si zburand pana in Turcia la o inaltime nu mai mare de 150 de metri pentru a nu fi detectat de radare.
Ulterior, avionul folosit de acesta a fost returnat Romaniei.
Revenind la L-39 Albatros, putem spune ca este cel mai de succes trainer din istorie, fiind produs in peste 2.800 de exemplare si utilizat de 30 de forte aeriene din lume.
Aparatul a avut parte si de cateva tentative de modernizare. Prima s-a numit L-59, apoi a aparut L-159, pentru ca recent sa se investeasca in dezvoltarea lui L-39NG, despre care am mai scris in ultimele luni.




Gasesc oarecum curioasa cumpararea Albatrosului pentru FAR prin prisma faptului ca a intrat in serviciu cu putin timp inaintea Soimului, la un moment in care aparatul autohton era in plina dezvoltare. Ai idee care se presupune ca a fost logica sau de ce nu s-a mers exclusive pe Soim?
Deasemenea, care este opinia ta personala legata de o eventuale comparare directa intre cele 2?
Pe A.A. am vazut ca majoritatea Albatrosilor romanesti a fost vanduta in SUA; ai idee care e povestea din spatele transferului?
Multumesc!
Cehia incearca sa iasa dintr-un perimetru cunoscut:
http://www.xinhuanet.com/english/2018-11/06/c_137586909.htm