Lockheed spune ca F-35 este mai ieftin decat Rafale si Eurofighter

Read Time:2 Minute, 27 Second

Pentru prima data, din ce stim noi, un oficial al celor de la Lockheed Martin spune cu subiect si predicat ca F-35 Lightining II, in varianta A, este mai ieftin decat eurocanardurile Dassault Rafale si Eurofighter Typhoon, alaturi de care concureaza pe anumite piete.

Declaratia despre care vorbim ii apartine lui Mike Kelley, directorul biroului Lockheed din Elvetia. Acesta a acordat nu cu mult timp in urma un interviu publicatiei Blick in care s-a referit inclusiv la „rivalii” de pe piata, dar si la costul per aparat.

„Asa-zisul cost ridicat al lui F-35 este un zvon. Cu cat producem mai multe avioane, cu atat devin ele mai ieftine. Estimarea noastra este ca, pana in 2020, F-35 va costa 80 de milioane de dolari per aparat.

Avionul costa la fel pentru toata lumea. Insa beneficiile suplimentare, cum ar fi offsetul sau parteneriatul cu USAF sunt diferite. Pretul final pentru Elvetia va fi mai mare de 80 de milioane de dolari, car competitiv fata de ofertele altor producatori. Am demonstrat asta in licitatii din alte tari, cel mai recent in Danemarca si Belgia.

O sa fiu si mai clar. Pretul avionului nostru va fi mai mic decat cel al Eurofighter-ului sau al Rafale. Nimeni nu stie pretul Gripe E pentru ca sunt numai trei avioane care zboara si nu exista o rata de productie pentru acest avion”, a spus Kelley.

Este evident ca Mike Kelley vorbeste din perspectiva angajatului Lockheed care trebuie sa isi laude produsul, insa asta nu inseamna ca omul minte. Despre pretul Eurofighter sau Rafale am mai discutat, pe foarte scurt, e drept, si am stabilit ca este unul foarte mare.

Francezii au vandut 24 de Rafale in Egipt pentru 6 miliarde de dolari, iar in Qatar pretul a crescut cu un miliard pentru acelasi numar de avioane! Chiar daca esunt incluse si alte servicii (pregatire, asistenta, armament) ajungem totusi la costuri de 250-300 de milioane de dolari per bucata!

In ceea ce priveste Typhoon-ul, cel mai recent acord de export, cel din Kuwait, ne arata un cost de 9 miliarde de dolari pentru 28 de avioane.

Gripenul este, intr-adevar, cel mai ieftin, dar nu trebuie sa uitam ca Brazilia, primul si singurul client extern pentru NG, va plati 5 miliarde si jumatate de dolari pentru 36 de avioane.

F-35A nu este nici pe departe ieftin. Belgia, cea care a selectat recent avionul de generatia V, va plati un cost estimat la 6,5 miliarde de dolari pentru 34 de aparate! Deloc ieftin, insa privind in perspectiva, parca 35-ul nu mai pare avionul ala extraordinar de scump. Iar daca planul americanilor de a scadea pretul per aparat va da roade, s-ar putea sa ajungem in situatia in care Lightning-ul va fi una dintre cele mai ieftine optiuni de pe piata.

Exceptand, desigur, suhoaiele rusesti. Care nu stim exact ce fac in afara de cobra.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nlg

Vad pe un site costul orei de zbor la F35 fiind de $43200 iar la EF $32400 ori Rafale $28000. Asa ca nu sta totul in costul achizitiei.

Gabi S.

Da, poți să primești păsăroiul și gratis, te rupe la ora de zbor și consumabile, după aia. Deci, mai tre să lucreze exact la post vânzare.

Mda

Pana sa citesc ultimul rand aproape ca aveam impresia ca citesc un post de presa cum trebuie. Am ajuns la ultima porcarie rusofoba si mi-am amintit ca site-ul nu e nimic mai mult decat un blog frustrat.

Acum serios, chiar nu se poate scrie un rahat de text de 150 de cuvinte fara sa avem subiectivisme de natura politica? Presupun ca nu, asa ca iar parasesc site-ul cu un gust amar. Revin, ca de obicei, in niste luni, sa vad daca s-a schimbat ceva. Presupun insa ca autorul nu se schimba, si site-ul va ramane in continuare o mediocritate.

Previous post Boeing a incheiat zborurile test pentru noul soft de pe 737 MAX
Next post Cum a fost doborat un MiG-31 in Rusia
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x