Marocul trece la F-16V. Avioane noi plus modernizari

Marocul este cel mai nou stat ce intra pe lista operatorilor de F-16V, cea mai moderna varianta a multirolului american, urmand a detine in viitor un mix de aparate noi si de aparate modernizate la acest standard.

DSCA – Defense Security Cooperation Agency – a publicat recent un anunt prin care isi da acordul pentru ca Marocul sa achizitioneze 25 de avioane F-16 Block 72 noi-noute si sa modernizeze 23 de bucati din flota de F-16 aflata deja in serviciu la standardul Viper.

Valoarea estimata a contractelor este de 3,87 miliarde de dolari pentru avioanele noi si de 985 de milioane de dolari pentru pachetele de upgrade.

Dupa ce vanzarea va primi aprobarea Senatului american se va trece la negocierea efectiva a contractului, astfel ca sumele pot suferi usoare modificari fata de estimarile DSCA.

Va intereseaza ce anume vrea sa cumpere Marocul? Perfect, asa ca e momentul sa spicuim putin in anuntul DSCA. Pe lista de shopping se afla 25 de avioane F-16C/D Block 72, 29 de motoare Pratt & Whitney F100-229, 26 de radare APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA), cate 26 de Modular Mission Computers, Link-16 Multifunctional Information Distribution Systems – JTRS (MIDS-JTRS) si LN260 Embedded Global Navigation Systems si 40 de Joint Helmet Mounted Cueing Systems (JHMCS).

Suna bine?

In caz ca va intrebati, Marocul are in serviciu nu mai putin de 36 de bucati de F-16 C/D Block 52+, 23 dintre acestea urmand a fi modernizate.

Pana acum, F-16V s-a vandut in Taiwan si Grecia sub forma pachetelor de upgrade, dar si in Bahrain si Slovacia ca avioane noi.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

La prima strigare 4,7 miliarde de $! OK,de unde mălăiul ăsta? Că marocanii,sînt vai de mama lor,nu prea au nici după ce be-au apă,dar să mai cumpere block 72? Poate îi sponsorizează vre-o rudă din Golf,una dintre petro-monarhii. Se poate spune,că l-au prins pe Alah de un picior. Băftoșii naibii.Mai știe careva ceva de alea 5 ale noastre de la Amarg? Ca să nu întreb de cele 48.

albert

Suna bine,dar si sumele de plata sunt mobilizatoare.Aproape 1/10 din bugetul total al Romaniei.O varianta low-cost pt. tarile mai putin bogate ar trebui sa dea de gandit.
P.S.http://mil.today/2019/Industry2/

Jap

Albert tată.o variantă ieftină și bună,la F-16,este JF-17,care recent a doborît în luptă aeriană două Bizoane indiene. Ce dai link matale,este un avion de pregatire și antrenament a piloților,este din altă clasă.

Mig-21_LanceR

1 bizon a doborât doar, într-o acțiune în care pakistanezii aveau superioritate numerică in raport de 3:1 iar rezultatul confruntării in doborâri a fost de 1:1. Astea datele care se vehiculează pe siteuri de specialitate americane, in urma folosirii F-16 in mod neautorizat de ei, informații venite de la un Awacs A-50. Deci mai ușor cu entuziasmul.

albert

Nu cred ca chiar doua,unul e sigur.Ei,nu chiar JF-17!Ma gandeam la ceva pe baza EADS Mako,daca gandeau unii rational si nu numai la profit exagerat.
Linkul nu l-am dat in legatura cu cele scrise mai sus,ci asa nformativ,ma rog poate le da mintea sa apara in aliura lui S-54!

Jap

Pe alte saituri de „specialitate”,se vorbesc că ar fi două Bizoane doborîte și ar mai fi și elicopterul ăla Mil Mi 17. Acum,fiecare de unde își ia informațiile. Mie unul,nu mi-ar fi rușine cu JF-17,mai ales ca acum se lucrează la Block III.

Jap

Uite aici LanceRe,Defense World.NET din 27.02.2019.-Pakistani JF-17,Not F-16,may have engaged in dogfight,with indian Mig 21.

Mig-21_LanceR

@LanceR – cum traduci tu fragmentele acelui AIM-120?

Mig-21_LanceR

Pai e o dovada destul de clara ca F-16 a fost angajat in lupta. Nu se stie sigur acum daca a fost sau nu doborat un F-16 pt ca sunt 2 variante, dar se crede ca ar fi fost totusi doborat. Variantele sunt urmatoarele: 1. Ori fragmentele sunt de la un F-16 doborat (plauzibil); 2. Ori de la un AIM tras de F-16 (neplauzibil, dupa forma si marimea mai ales a fragmentelor). Eu asta am citit pe net, la nivel de speculatii ce-i drept, dar oricum nu-i nimic oficial in nicio directie, cu exceptia Migului indian doborat. Tragi si tu… Read more »

Jap

S-au tras mai multe rachete,aer-aer și deoparte și de alta. Dar numai trei au fost norocoase. Două bizoane și Mil Mi 17 au fost doborîte.

Jap

LanceRe,tu ți-ai boborî propiul elicopter? Că tu l-ai ridicat,îi știi ruta și poziția geografică unde se află. Iar despre al doilea ‘Bizon’,indienii ziceau ca le lipsește un pilot și în acelaș timp se știa că primul a fost capturat de pachistanezi.

Jap

Nu se poate compara ce a fost la noi,față de ăștia. Au trecut 30 de ani,de la noi pînă la ăștia,între timp a evoluat radarele și aviația. Cum pui mei LanceRe,poți să zici,că îți dobori propiul elicopter? Parcă gîndești ca un copil de la grădiniță. Nu ridici elipopterele,cîd ești atacat de aviația inamică.

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x