Mentenanță în pandemie: Cum repară belgienii avioanele F-16 aflate în misiune în Lituania

Pandemia de coronavirus le pune probleme și aviatorilor militari, care trebuie să găsească soluții pentru a le rezolva în timp real. Un astfel de caz este cel al detașamentului belgian aflat în misiune în Lituania.

Potrivit unui comunicat oficial, echipa tehnică de pe baza aeriana Siauliai a fost nevoită să rezolve o problemă destul de mare, amplificată de criza COVID-19.

Pe scurt, tehnicienii au sesizat că au apărut crăpături în cupola unuia dintre avioanele F-16 aflate în misiune în statele baltice. Evident, aparatul a fost imediat indisponibilizat și s-a pus problema înlocuirii sale. Numai că situația actuală a schimbat puțin și regulile de rotație, iar Belgia nu a putut trimite un alt F-16 în Lituania pentru a completa numărul avioanelor disponibile pentru misiune.

De asemenea, în containerele cu piese de schimb trimise la Siauliai nu exista o cupolă, astfel că soluția a fost ca acest element să fie expediat din Belgia și înlocuit de echipa tehnică aflată în Lituania.

După realizarea operațiunii, care a constat și în instalarea dispozitivelor explozive necesare sistemului de catapultare, dispozitive scoase în Belgia pentru a nu risca un accident pe timpul transportului, noua cupolă trebuia testata. Cum însă nu exista un aparat pentru testarea presiunii, a fost nevoie de un zbor test în care un pilot a testat pe pielea lui funcționarea corectă.

De notat este și faptul că echipa tehnică a Forțelor Aeriene Belgiene dislocată în Lituania este compusă din numai 35 de persoane!Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x