Un avion MiG-21 LanceR din dotarea Escadrilei 861, Baza 86 Aeriană, s-ar fi prăbușit miercuri seară în Dobrogea.
Oficial, Ministerul Apărării a transmis că aparatul a pierdut legătura cu turnul de control și apoi a dispărut de pe radar, căutările fiind în desfășurare.
UPDATE 4: Din păcate, ministerul a confirmat şi decesul pilotului de MiG-21:
„Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat. Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa.
Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie.
Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie.”
UPDATE 3: Ministerul Apărării a publicat numele celor 7 militari morți în urma prăbuşirii elicopterului Puma:
„În accidentul aviatic în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma, miercuri, 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.
Locotenent-comandor Bogdan Florin, pilot, în vârstă de 41 de ani, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
Locotenent Pătrașcu Sorin, copilot, în vârstă de 27 de ani, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
Maistrul militar Banu Gelu, angajat din anul 1993 în vârstă de 53 de ani, avea la activ peste 1700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
Caporal Lateș Cătălin, operator căutare salvare, 29 de ani, angajat din 2021, căsătorit și avea doi copii.
Sergent Marinescu Ionuț, personal de însoțire medico-sanitar, 44 de ani, angajat din 2021, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls I Carp Vlad, 39 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, căsătorit, un copil.
Maistru militar cls II Bosoi Sergiu, 37 de ani, scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005, căsătorit, doi copii.
Reamintim că elicopterul militar, tip IAR 330-Puma al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, decolase de urgență în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR. Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Operațiunile de căutare –salvare a pilotului aeronavei MiG 21 LanceR sunt încă în desfășurare.”
UPDATE 2: Elicopterul IAR 330 Puma care a decolat în căutarea aeronavei MiG-21. Elicopterul a fost găsit la 11 kilometri de bază, iar toți cei 5 membri ai echipajului au murit. Mesajul a fost transmis de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu.
UPDATE 1: Ministerul Apărării a confirmat că a pierdut legătura și cu elicopterul Puma plecat în misiune de căutare și salvare:
”Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.”
COMUNICATUL INIȚIAL: ”Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei.
Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19.50.
Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.
Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.
Vom reveni cu informații suplimentare, de îndată ce vor fi disponibile.”
Vremea la Constanta e la 2-3 grade, fara precipitatii si fara vant. Ce inseamna vreme rea ptr aceste aparate?
Vremea la Constanța nu e aceeaşi cu vremea la 20 de km de Constanța.
Ar trebui urgent inceput un proiect de transformare a mig21 in drone inarmate. Sunt prea vechi si prea periculoase pentru a mai risca viata pilotilor pe ele. Un asemnea proiect ar putea fi vandut si Indiei, daca are succes.
E un basm, nu se va intampla niciodata asa ceva.
Mi-au atras atentia cateva numere din comunicatul Ministerului Apararii :
Fara sa incerc sa sugerez ca accidentele teribile de ieri au in vreun fel legatura cu asta, ma intreb daca
Pilotii nostri de Mig-21 LanceR si IAR-330 Puma zboara suficient pentru a-si mentine si dezvolta deprinderile, sau numarul de ore de zbor este limitat din dorinta de a conserva resursa de zbor a aparatelor si/sau din lipsa fondurilor ?
Am inteles ca pentru F-16 se recomanda 140-180 de ore de zbor anual per pilot dar acesta este un aparat diferit, care acopera probabil si o gama mai larga de misiuni decat MiG-21 si Puma.
Doamne fereste, cu ce rable de aparate zburam, bine ca nu au trimis si al 2-lea elicopter dupa primul, Mai bine sa le tina acolo la sol pe toate ca altfel le pierdem si pe acestea putine cate mai avem. Bineinteles ca nu guvernantii din ultimii 30 ani sunt de vina pentru ca nu au putut sa gaseasca bani pentru cumpararea unor aeronave moderne si noi si ne folosim inca de avioane MiG-21 construite in anii ’70 si elicoptere din anii ’80.
Macar elicoptere se puteau cumpara ca se fabrica la IAR Brasov, nu trebuia sa le importe.