Ministerul Apărării a semnat acordul-cadru pentru achiziția dronelor Watchkeeper

Read Time:2 Minute, 2 Second

Ministerul Apărării a transmis recent că a fost semnat acordul-cadru pentru achiziția dronelor Watchkeeper. Acest acord are o durată de 5 ani, obiectivul fiind acordarea de contracte succesive pentru furnizarea a maxim șapte sisteme Watchkeeper X.

Valoarea acordului este de aproape 1,9 miliarde de lei, în jur de 385 de milioane de euro.

Potrivit comuniatului transmis de MApN, au fost păstrate condițiile din prima licitație pentru drone, anulată în vară și reluată în scurt timp. Asta înseamnă că Elbit va realiza capacități de producție, integrare, testare și mentenanță a dronelor în România.

”Acordul-cadru, care a fost atribuit prin derularea unei proceduri specifice organizate potrivit dispozițiilor H.G. nr. 912/2021 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferentă programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II”, are o durată de cinci ani și are ca obiect atribuirea de contracte subsecvente de furnizare a maxim șapte sisteme UAS Watchkeeper X în valoare totală de aprox. 1.891 miliarde lei, fără TVA.

Furnizarea celor șapte Sisteme UAS Watchkeeper X, care vor intra în dotarea Armatei României, se va realiza în condițiile protejării interesului esențial de securitate al statului român, Compania Elbit Systems Ltd fiind obligată, conform acordului încheiat, să realizeze și să consolideze pe teritoriul național, la nivelul unor operatori economici din industria de apărare, o capacitate de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru sistemele livrate.

Astfel, începând cu primul sistem UAS Watchkeeper X, producția structurii platformei aeriene și producția structurii containerului stației terestre de comandă-control, precum și producția de componente electrice și mecanice din compunerea sistemului se vor realiza pe teritoriul României, la operatori economici din industria națională de apărare.

De asemenea, începând cu al treilea sistem UAS Watchkeeper X, producția tuturor sistemelor electrice și mecanice aferente acestuia se va realiza în România, prin operatori economici din industria națională de apărare. Totodată, operațiunile de mentenanță de nivel complex pe durata ciclului de viață al sistemelor UAS Watchkeeper X  vor fi realizate de operatori economici din industria națională de apărare, astfel încât în situații de criză și război să nu fie necesară executarea acestor operațiuni în afara teritoriului național”, a transmis MApN.

Încă nu a fost publicat un calendar al livrărilor, însă este de așteptat ca prima dronă să fie livrată în a doua jumătate a anului 2024.

Pe lângă dronele Watchkeeper X, România va mai cumpăra și drone Bayraktar TB2, produse de turcii de la Baykar.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alin

Ahem, ti-am zis eu ca Romania va cumpara si Watchkeeper si Bayraktar…

Previous post Germania a aprobat achiziția avioanelor F-35
Next post Turcia a recuperat cele două avioane Airbus A400M blocate în Ucraina
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x