Ministerul Apărării vrea să plătească 150 de milioane de euro pe două elicoptere H215M

Ministerul Apărării vrea să plătească nu mai puțin de 150 de milioane de euro pentru doar două elicoptere H215M produse de cei de la Airbus.

Informația a fost publicată de către G4Media și provine dintr-o solicitare adresată de MApN președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Conform acestei solicitări oficiale, ”din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naționale a rezultat că varianta optimă de realizare a capabilității de luptă la suprafață (anti-surfarce warfare) se asigură cu elicoptere H215M”.

Valoarea contractului pentru două elicoptere H215M este de 150 de milioane de euro, fără TVA, însă MApN susține că este numai una estimată, ”valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma procedurii de achiziție”.

Ministerul Apărării vrea elicoptere pentru misiuni ASuW care nu au capabilități ASuW!

Despre H215M se vorbește în România din anul 2016, atunci când fostul premier român Dacian Cioloș și fostul președinte francez Francois Hollande au inaugurat facilitatea de asamblare finală de la Ghimbav.

Din 2016 și până acum au fost asamblate zero elicoptere H215M în România și au fost semnate zero contracte de către Airbus Helicopters pentru acest tip de elicopter cu alte state.

Mai mult, condițiile pe care Airbus Helicopters le-a pus pentru a demara asamblarea elicopterelor în România vizează un număr minim de aparate pe care țara noastră trebuie să le contracteze, la ultima discuție acel număr minim fiind de 16 bucăți.

Mai departe, surpriza mare vine chiar de pe site-ul producătorului, acolo unde H215M nu este promovat ca un elicopter ce poate efectua misiuni de tip ASuW!

Conform site-ului Airbus, elicopterele H215M pot efectua misiuni de tip transport trupe și MEDEVAC (evacuare medicală), căutare-salvare și căutare-salvare pe teatre de luptă (SAR și C-SAR), plus operațiuni speciale și susținere a trupelor.

Nicăieri cei de la Airbus nu promovează H215M ca fiind un aparat destinat misiunilor ASuW. Acest tip de misiune este dedicat componentei navale a armatei și are ca obiectiv lupta împotriva navelor de suprafață ale inamicului. Pentru submarine, există o altă misiune dedicată care se numește ASW (anti submarine warfare).

Pentru ca un aparat să poată susține operațiuni de tipul ASuW trebuie dotat cu echipamente specifice și, mai ales, cu arme antinavă. Ori din prezentarea lui H215M aflăm că acesta poate fi echipat cu mitraliere calibrul 7,62 și 20, tun de calibrul 20 de milimetri, lansatoare de rachete și alte mitraliere. Absolut nimic despre lupta antinavă.

Airbus Helicopters are alte aparate pe care le consideră potrivite acestor misiuni, ele fiind AS565MBe și NH90 în versiunea NFH (NATO Frigate Helicopter), ambele având specificate la categoriile de misiuni pe care le îndeplinesc anti-surface warfare.

Cum au ajuns specialiștii Ministerului Apărării la H215M pentru aceste misiuni este un mister care sperăm să fie destăinuit atunci când MApN va răspunde la întrebările transmise.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alin

O sa le dau un „benefit of the doubt” celor de la MApN si uite: deci H215M erau denumite AS532, iar pentru AS532 exista o varianta AS532 SC care „This version is mainly used for Anti-surface unit warfare (ASUW), fitted with AM 39 Exocet missiles; Anti-submarine warfare (ASW), fitted with a variable-depth sonar and torpedoes; Search and rescue; and Sea patrols”, si da, poti sa gasesti poze cu elicopterele de tipul asta echipate cu Exocet (desi cred ca deja stiai asta). Deci in teorie, H215M poate fi echipat cu Exocet si folosit pentru ASuW.

Lucian

Vezi aici naval ASuW brazilian pe H-225 cu radare, senzori și două Exocet.

https://youtu.be/Wey4AbLrZ1A

Mihai

Dupa parerea mea e lose-lose situation. Nu dam drumul la hala aia de asamblat – cel mai probabil vin din Franta Ce faci doar cu 2 elicoptere? Sunt pentru T22R? Si cu PumaNaval ce faci? dar pentru viitoarele corvete cumperi 4 elicoptere diferite? deci 3 modele diferite? Si se mai pune intrebarea, daca le luam, cu le le inarmam ca sa faca ASuW? Cumparam Exocet cand asteptam sa vina NSM? Integram NSM? Pe banii nostrii? Punem Spike NLOS? Integram Martlet sau SeaVenom? Deci sa zicem ca si-au dat seama ca PumaNaval nu e elicopterul ambarcat pe care Marina il dorea.… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x