Misiune MEDEVAC pentru Detasamentul Carpathian Pumas in Mali

Militarii din Detasamentul Carpathian Pumas au inceput anul 2020 cu o misiune de evacuare medicala in Mali.

Un elicopter IAR-330 Puma configurat MEDEVAC a fost solicitat pentru a interveni de urgenta in sudul regiunii Gao, acolo unde un autovehicul ONU a lovit un dispozitiv exploziv improvizat (IED).

Doi militari ONU au fost preluati si transportati in siguranta pana la spital.

Iata si textul Lorenei Bahnaru pentru Cer Senin cu privire la aceasta misiune:

„Noul an a început cu o misiune MEDEVAC pentru detașamentul Carpathian Pumas, pentru a evacua doi militari ONU după ce un autovehicul a lovit un dispozitiv exploziv improvizat. În cel mai scurt timp de la declanșarea lanțului de alertare, un elicopter în configurație MEDEVAC a decolat în sudul regiunii Gao. Piloții, tehnicul de bord, personalul medical și operatorii grupului de căutare salvare s-au mobilizat în vederea evacuării a doi militari ONU din teren. După aterizare, operatorii căutare-salvare au realizat siguranța zonei, iar personalul medical împreună cu alți militari ONU au transportat pacienții în elicopter.”

Si iata ce a declarat maiorul Madalin Toader, medic in cadrul echipajului ce a realizat aceasta misiune:

„Am fost solicitați la un caz de urgență după ce un autovehicul aflat în teren a lovit un dispozitiv exploziv improvizat. În mai puțin de o oră de la incident am fost în măsură să primim pacienții în aeronavă pentru a continua tratamentul inițiat în teren de personalul medical prezent la fața locului. Am efectuat evaluarea primară a pacienților imediat după urcarea în aeronavă și am montat branula pentru a administra analgezice. Pe parcursul evacuării am monitorizat funcțiile vitale precum tensiune, puls, rata respirației, saturație în oxigen până la aterizare. Pacienții au fost stabili hemodinamic și respirator și nu au pus probleme deosebite, iar imediat după aterizare au fost preluați de o ambulanță și transportați la spitalul ROL 2”, afirmă maiorul Toader.

Misiunea din Mali va fi una extrem de importanta pentru Fortele Aeriene Romane, experienta dobandite de militarii ce vor fi rotiti acolo putand pune bazele chiar unui nou sistem de pregatire, adus la nivelul conflictului actual.

Doamnelor si domnilor, va asteptam pe toti acasa!

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x