Misiuni reale de Poliție Aeriană pentru MiG-urile 21 și F-urile 16 românești

Forțele Aeriene Române au anunțat pentru prima dată efectuarea unor misiuni reale de Poliție Aeriană de către avioanele MiG-21 și F-16.

Potrivit comunicatului, două astfel de misiuni au fost efectuate în perioada 17-19 februarie.

Avioanele noastre nu au interceptat aparatele ce au intrat in FIR-ul (flight information region) românesc, ci au efectuat patrulare aeriană în zonă.

Iată și comunicatul oficial:

”În perioada 17-19 februarie aeronave de tip F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat 2 misiuni reale de poliție aeriană în spațiul aerian naţional. Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene. Centrul NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea aeronavelor aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian național. Aeronavele militare românești au executat patrulare aeriană după care au revenit la aerodromul de bază pentru refacerea capacităţii de zbor.

În prezent Forţele Aeriene Române execută, alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO pentru apărarea spaţiului aerian naţional.Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.”

Ar mai fi de spus că salutăm demersul Forțelor Aeriene Române, unul pentru care insistăm de ani buni de zile.

Așa cum alți parteneri importanți din cadrul NATO fac publice misiunile de Poliție Aeriană frecvent, considerăm că și publicul din România are dreptul să fie informat cu privire la acest tip de activități.

Mai multe informații despre ce înseamnă și cum se execută misiunile de Poliție Aeriană găsești aici:

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mihai

In sfarsit. Ceva declaratii ale pilotilor?

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x