Modernizarea avioanelor Su-25 ale Bulgariei

Read Time:2 Minute, 5 Second

Așa cum probabil știți, pentru că am scris în mai multe rânduri pe AviațiaMagazin.com, Bulgaria a modernizat 8 avioane de atac Suhoi Su-25. Surprinzător până la un punct, acest contract a fost derulat cu Belarusul, mai exact cu JSC „558 AIRCRAFT REPAIR PLANT”.

Surprinzător pentru că, de regulă, statele NATO nu prea apelează la prietenii Rusiei pentru repararea și modernizarea echipamentelor militare, dar nu foarte pentru că, să fim sinceri, opțiunile Bulgariei pentru flota de Su-25 erau extrem de limitate.

Contractul a fost semnat în 2018 și a vizat mai multe aspecte. Pe lângă reparația celulei și a motoarelor vorbim despre prelungirea resursei de zbor, dar și despre o modernizare ușoară.

Și aici lucrurile devin interesante. Oare ce au pus bielorușii pe avioanele bulgărești ce zboară în cadrul NATO? Evident, ceea ce a cerut clientul și ceea ce puteau ei oferi.

Potrivit colegilor de la AERO, upgrade-ul a vizat sisteme de avionică, de țintire și de comunicații radio.

Astfel, a fost integrat un nou sistem de navigație, iar cockpitul a primit două display-uri multifuncționale color. A fost integrat un nou sistem de control al focului și, în același timp, au fost asimilate noi arme ce pot fi utilizate de acum de pe Su-25, ca rachetele aer-aer R73E și proiectilele nedirijate C-13 de calibrul 122mm. De asemenea, a fost introdus un nou mod denumit ”navigation bombing”, care permite atacul cu bombe nedirijate al unor ținte ale căror coordonate sunt cunoscute, fără a mai fi nevoie de țintire vizuală.

Foto: Alexander Mladenov/ AERO

Vechile stații radio au fost înlocuite cu mai modernul Prima-DMV, iar transponderul a fost și el înlocuit.

Cele 8 aparate Su-25 au primit o garanție de 300 de ore de zbor sau 24 de luni, oricare ar fi atinsă prima, timp în care tehnicieni din Belarus vor fi în permanență pe Baza Aeriană Bezmer pentru a interveni rapid în cazul în care vor apărea probleme.

Noua resursă de zbor primită după reparația capitală din Belarus a avioanelor bulgărești este de 800 de ore sau de 8 ani, cu posibilitatea de a fi prelungită.

Aparatele au primit și o nouă schemă de camuflaj digital.

Problema bulgarilor este că, după ani întregi în care flota de Su-25 a fost lăsată să se degradeze, nu au oameni pentru a opera avioanele. Sunt prea puțini piloți și prea puțini tehnicieni pentru aceste aparate, iar oficialii țării vecine lucrează la un plan pentru a instrui oameni în anii ce vin.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Blue Air oferă o schimbare gratuită a datelor de zbor pentru 2021
Next post Raportul iranian privind doborârea avionului Boeing 737 al Ukraine International Airlines