Oficial: Două avioane MiG-21 LanceR au fost scoase din serviciu

Read Time:1 Minute, 35 Second

Două avioane MiG-21 LanceR au fost scoase din serviciu și trimise pe Baza 95 Aeriană din Bacău pentru stocare pe termen lung, conform unui răspuns oficial al Statului Major al Forțelor Aeriene trimis către AviațiaMagazin.

Așa cum vă anunțam la începutul acestui an, Forțele Aeriene Române au început procesul de scoatere din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR, proces ce ar trebui să se încheie în luna mai, potrivit unei decizii luată anul trecut de CSAȚ.

Statul Major al Forțelor Aeriene a confirmat informațiile publicate de AviațiaMagazin și ne-a transmis că în acest moment două MiG-uri 21 au ajuns la Bacău după ce au fost retrase din dotare.

”Vă aducem la cunoștință faptul că la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se derulează un plan care prevede scoaterea treptată de la exploatarea în zbor a aeronavelor MiG-21 LanceR. Până în prezent, ca urmare a consumării resursei tehnice în ore de zbor acordate între reparații capitale, două aeronave de tip MiG-21 LanceR au fost afluite în zbor la sediul Bazei 95 Aeriană, în vederea conservării de lungă durată”, a transmis SMFA pentru AviațiaMagazin.

Nu avem momentan confirmarea numărului de bord pentru cea de-a doua aeronavă scoasă din serviciu, însă vom reveni în scurt timp cu mai multe detalii.

Potrivit unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Țării din mai 2022, „aeronavele MiG-21 LanceR vor fi întrebuințate, până la data de 15 mai 2023, exclusiv pentru executarea misiunilor specifice Serviciului de Luptă Permanent Poliție Aeriană și pentru menținerea antrenamentului de zbor al piloților selecționați în scopul continuării utilizării acestui tip de aeronavă”.

Acest lucru înseamnă că 15 mai 2023 este data la care MiG-21 va ieși oficial din serviciul Forțelor Aeriene Române.

În acest moment, LanceR-ul este operat în cadrul Escadrilei 861, de la Baza 86 Aeriană Borcea, și 711, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
33 %
Excited
Excited
17 %
Sleepy
Sleepy
33 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
17 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post MiG-uri 21, alarmate pentru a investiga un posibil balon meteo în spațiul aerian al României
Next post Președintele SUA a ajuns în Kiev: 3 motive care arată cât de importantă este vizita
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x