Olanda și Danemarca conduc coaliția ”F-16 pentru Ucraina”

Read Time:1 Minute, 54 Second

Este tot mai clar că Ucraina va primi, la un moment dat, avioane multirol F-16, pentru început în varianta AM/BM, din surplusul unor operatori europeni. Iar această veritabilă coaliție ”F-16 pentru Ucraina” pare a fi condusă în momentul de față de Olanda și de Danemarca.

Cele două state au anunțat la nivel oficial că vor susține activ procesul de echipare a Forțelor Aeriene Ucrainiene cu aparate multirol moderne, de producție americană.

Ministerul olandez al Apărării a transmis recent că lucrează alături de alte state pentru a demara procesul de pregătire al piloților ucrainieni pe F-16, fiind vorba despre o operațiune complexă, în mai multe etape.

”Olanda și alte țări europene lucrează pentru a începe pregătirea piloților ucrainieni pe F-16 cât mai repede posibil. În același timp, un centru de pregătire va fi înființat într-un stat din Estul Europei”, se arată în comunicatul batavilor.

În prima etapă, piloții ucrainieni vor începe trecerea pe F-16 cât se poate de repede, indiferent de locație. Ulterior, selecția se va face în funcție de abilitățile fizice și de nivelul de cunoaștere a limbii engleze. Iar în timpul acestei faze inițiale de pregătire va fi înființat acest centru de pregătire unde se va definitiva trecerea.

Cel mai probabil, centrul de pregătire pentru piloții ucrainieni de F-16 va fi înființat în Polonia, singura țară din flancul estic al NATO ce are infrastructura necesară pentru o astfel de operațiune.

De asemenea, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul Danez, Michael Aastrup Jensen, a agitat serios apele recent, într-un interviu pentru agenția de presă poloneză.

El a declarat că Danemarca este gata să doneze avioane F-16 către Ucraina chiar din toamna acestui an, după ce avioanele F-35 vor deveni operaționale.

”Este intenția mea, și cred că am un sprijin larg în Parlament, să începem pregătirea pentru F-16 și apoi să livrăm avioanele Ucrainei”, a declarat acesta.

Astfel, cel mai optimist termen pentru a vedea avioanele F-16 pe front ar fi sfârșitul anului 2023 sau chiar începutul lui 2024.

Rămâne însă de văzut dacă aliații din cadrul NATO vor permite Ucrainei să folosească avioanele F-16 atât de repede, cu un training minimal al piloților, sau dacă vor insista ca aparatele să înceapă operațiunile după o pregătire temeinică.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Indonezia cumpără flota Qatarului de Mirage 2000-5
Next post Royal Air Force retrage oficial din serviciu avioanele C-130 Hercules