Planul de inzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028: Am gasit bani de F-16, dar nu mai avem pentru elicoptere de atac

Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028 a fost aprobat in sedinta de miercuri a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si, daca interpretam corect ce ni s-a transmis, avem doua vesti, una buna si alta mai putin buna.

Vestea buna este ca s-au gasit bani pentru F-16 si, se pare, efectivul Escadrilei 53 va fi completat cu alte cinci aparate.

Vestea mai putin buna ar fi ca a picat acordul cu Bell pentru elicopterele de atac AH-1Z Viper, asta pentru ca in comunicatul oficial si in declaratia de presa a presedintelui Iohannis se vorbeste numai de elicoptere de transport si de cele echipate pentru misiuni SAR.

Inainte de comentarii, iata comunicatul Administratiei Prezidentiale, cu sublinierea partilor referitoare la inzestrare:

„Marți, 11 decembrie a.c., și miercuri, 19 decembrie a.c., au avut loc, la Palatul Cotroceni, şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, conduse de Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. În cadrul acestor ședințe au fost analizate și aprobate o serie de teme importante care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prima temă dezbătută a fost Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028.

Alocarea, începând cu anul 2017, a 2% din PIB pentru apărare, în baza Acordului politic naţional privind creşterea finanţării, a permis majorarea alocaţiilor bugetare pentru înzestrare şi iniţierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forţe, cu implicarea industriei naţionale şi protejarea intereselor esenţiale de securitate. Obiectivul fundamental al procesului de înzestrare a Armatei României constă în dotarea structurii de forţe cu tehnică şi echipamente militare performante, compatibile şi interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO şi UE, care să asigure capacitatea de descurajare şi apărare şi viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficienţă şi dezvoltare tehnologică.

Programele de înzestrare esenţiale destinate să asigure interesele de securitate ale statului român se referă, în principal, la transportoarele blindate pentru trupe, autoturismele de teren blindate şi neblindate de tip uşor, avionul multirol al Forţelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncţională, elicopterele de transport personal şi cele echipate cu sisteme de salvare-evacuare medicală.

Aceste tipuri de tehnică sunt cuprinse în programele multianuale de înzestrare aprobate de Parlamentul României, pentru care au fost angajate fonduri financiare şi a căror derulare continuă sau care sunt în curs de fundamentare. Prin Planul de înzestrare a Armatei României, document care se actualizează anual, etapizat şi pe priorităţi, se planifică sistemele şi echipamentele care vor fi achiziţionate anual, realizându-se astfel corelarea dintre dotarea structurii de forţe şi resursele financiare alocate pentru înzestrare.”

Iata si ce a declarat presedintele Iohannis dupa sedinta de miercuri, in care a fost aprobat planul de inzastrare:

„Prima chestiune pe care aș menționa-o puțin mai în detaliu este aprobarea Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2019-2028. Acest proiect a fost aprobat și obiectivul fundamental al acestui proces de înzestrare constă în dotarea structurii de forță cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile cu echipamentele NATO. Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă în principal la următoarele: transportoare blindate pentru trupe, autoturisme de teren blindate și neblindate de tip ușor, avionul multirol al Forțelor Aeriene, sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare, vânătorul de mine, corveta multifuncțională, elicopterele de transport personal și cele echipamente cu sisteme de salvare, evacuare medicală.”

Daca am citit bine, si am citit de mai multe ori, nu am gasit nicio referire la elicopterele de atac pe care eram foarte aproape sa le cumparam. In schimb, gasim referiri specifice la achizitia de elicoptere de transport si de cautare-salvare, ceea ce mi se pare cumva o surpriza.

Pana acum, noi stiam din declaratiile oficiale ca Romania se afla in negocieri avansate cu Bell pentru achizitionarea a 45 de elicoptere AH-1Z Viper si UH-1Y Venom. E drept ca ultimul este elicopter de transport si se poate incadra in prioritatile planului de inzestrare, insa pana acum s-a discutat de un pachet Venom + Viper. N-a spus nimeni ca am putea lua doar Venom pentru a acoperi necesitatile de transport si SAR, intotdeauna s-a discutat despre tandemul Viper – Venom.

In schimb, pare ca reintra in scena foarte puternic Airbus Helicopters, care ne propune H215M asamblat in Romania, un elicopter croit parca pentru cerintele transport si SAR. Asistam cumva la o schimbare de optica in MApN?

In ceea ce priveste multirolul, se pare ca achizitiile continua. Presupunem ca este vorba despre achizitia celor cinci F-16 AM/BM pentru completarea efectivului Escadrilei 53 pentru care ar trebui ca in 2019 sa fie semnat contractul daca nu vrem sa pierdem timpul de pomana.

Negocierile cu Portugalia si SUA ar fi destul de avansate, avioane ar exista si nu ar reprezenta o problema modernizarea lor la standardul celor aflate deja in serviciul Fortelor Aeriene Romane, astfel ca lipseste doar intentia politica. Daca planul de inzestrare vine si cu resursele financiare, nu e deloc exclus sa semnam pentru F-16 in 2019.

Voi ce-ati inteles din comunicarea oficiala de dupa sedinta CSAT?

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Neascu Gabriel

5 F 16 ? Eu speram sa se semneze pentru inca 30 bucăți minim. Elicoptere de atac înțeleg că nu ne trebuie , din discuțiile de pe aici și din declarația președintelui . Eu sper că președintele nu a enumerat tot .Noi luam autobuze și ungurii tancuri și obuziere. Fain !

Aviatirul

Ce naiba are psd ul in toata chestiunea asta ?? A spus cineva din psd ca luam 30 de avioane ? De ce se ajunge din nou la politic? Iar referitor la unguri ei nu trag cu prastia ei trag cu rachetele KUB pe care le-au achizitionat sau le vor achizitiona de la prietenii rusi ! Povestea asta cu America nato vestul este pentru prosti . Ungaria tara NATO cumpara armament din Rusia si nu sunt singurii din nato care fac asta . Ma intreb daca si la noi se punea problema achizitionarii de armament sau modernizarii tehncii rusesti ce… Read more »

Aviatorul

Ce naiba are psd ul in toata chestiunea asta ?? A spus cineva din psd ca luam 30 de avioane ? De ce se ajunge din nou la politic? Iar referitor la unguri ei nu trag cu prastia ei trag cu rachetele KUB pe care le-au achizitionat sau le vor achizitiona de la prietenii rusi ! Povestea asta cu America nato vestul este pentru prosti . Ungaria tara NATO cumpara armament din Rusia si nu sunt singurii din nato care fac asta . Ma intreb daca si la noi se punea problema achizitionarii de armament sau modernizarii tehncii rusesti ce… Read more »

viorel

probabil ca schimbarea de optica are in vedere si acordul airbus cu ungaria de a deschide acolo o fabrica. fugim dupa himere si pierdem ce avem. daca airbus inchide fabrica de la brasov ramanem si fara industrie aero. oricum cele 59 pume sunt depasite moral cu ore de zbor ca un auto second hand. aveam nevoie de 40-60 elicoptere de transport, sar, utilitare si mai ales elicoptere usoare de atac si recunoastere. si cu si fara 24 cobre suntem vulnerabili. operationalizarea unor astfel de elicoptere dureaza 2-3 ani. integrarea in industria slaba a noastra a elicopetrului cobra ar putea dura… Read more »

Mig-21_LanceR

S-au gasit bani pt 5 F-uri suplimentare? Pai parca ne mai trebuiau inca 36 pe langa astea 5…

GeorgeGMT

Presedintele nu s-a referit nicaieri la cele cinci aparate F 16MLU de completare – asta este doar o impresie personala, a facut vorbire despre programul avionului multirol. In al doilea rand cum ai ajuns la concluzia ca afacerea cu Bell e.. kaput?! Tu ai ceva cu texanii?! Cu ocazia expozitiei de la Paris ai scris ca americanii nu mai fac fabrica la Brasov, lucru dezmintit chiar de CEO-ul celor de la Bell. Revenind in zilele noastre, de unde pana unde concluzionezi ca elicopterele de atac au iesit din schema, cu atat mai mult cu cat dotarea cu elicoptere de atac… Read more »

GeorgeGMT

Nu te cert, pur si simplu nu trebuie sa tragem concluzii pripite. Cand a fost vorba de completarea escadrilei 53, s-a spus clar acest lucru. In privinta elicopterelor, nu cele de transport sunt urgenta, acolo „L”-urile au intrat la reparat/modernizat, zic eu – fara sa stiu – ca vor mai trage de ele inca ani buni de acum incolo. Bell a facut o evaluare a IAR Ghimbav, a declarat acest lucru chiar directorul IAR, nu cunosc rezultatele ei, dar ii poti intreba pe cei de la Bell. Si ce anume intelegi prin „linie fezabila”? Depinde de Romania cati bani se… Read more »

GeorgeGMT

De adaugat ca nici programul de dotare cu camioane (de toate felurile) – 13 mii de bucati nu face parte nici din lista celor opt programe aprobata de parlament pe vremea primului mandat a lui Gabriel Les si nici din lista enumerata de presedinte, cu toate astea peste 3000 de bucati au fost scoase la licitatie, Iveco a castigat, Rheinmetall a atacat in justitie, licitatia se reia.
Dar programul nu face parte din nici o lista si este deja in faza de licitatie.
Sau poate imi fac eu curaj singur si sunt prea optimist in perioada sarbatorilor…

13
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x