Polonia a demarat negocierile pentru cumpararea avioanelor F-35

Polonia si-a materializat intentia de a cumpara avioane de generatia V, F-35 Lightning II, prin demararea negocierilor cu Statele Unite.

Acest lucru a fost dezvaluit chiar de catre ministrul Apararii de la Varsovia,
Mariusz Blaszczak, acesta reactionand la documentul transmis de Pentagon legislativului american in care se arata ca au fost identificati noi potentiali pentru F-35, Polonia si Romania fiind printre statele nominalizate.

“Din moment ce partea americana discuta public despre acest lucru inseamna ca achizitia poate fi accelerata. Sunt fericit pentru ca informatia este publica.

Nu este o surpriza pentru ca noi am demarat deja negocierile cu Statele Unite. Am pregatit bazele legale si financiare pentru a putea achizitiona 32 de avioane de generatia V”, a spus ministrul.

Polonezii au anuntat la inceputul acestui an ca vor sa achizitioneze 32 de aparate de generatia V ce vor inlocui batranele Su-22 si MiG-29, ce urmeaza sa fie scoase din serviciu in cativa ani.

Recent, un document transmis de Pentagon catre Camera Reprezentantilor si semnat de viceamiralul Mathias Winter, seful programului F-35 din partea armatei americane, arata ca Singapore, Grecia, Romania, Spania si Polonia sunt potentiali clienti pentru F-35.

Polonezii sunt, asadar, primii de pe aceasta lista care fac un pas concret in directia dotarii cu platforme aeriene de generatia V.

De notat este si faptul ca Fortele Aeriene Poloneze au in serviciu 48 de avioane F-16 C/D Block 52 cumparate de noi in urma cu 13 ani.

10
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
beam_rideralbertMig-21_LanceRLanceRsorin Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Noi și spaniolii,sîntem băgați ca umplutură pe lista aia. Noi,românii ne coim să luam 5F16 de la Amarg și nu reușim,iară lusitanii,sînt în cîrdășie cu aștia din Califat,în programul Scaf. Polaci,au mai dispărut-împărțit,ca stat din istorie,de-a cursul timpului,atît nemții cît și ivanii,nu-i prea iubesc. Băftoșii naibi,la noapte no să dorm din cauza lor.

Mig-21_LanceR
Guest
Mig-21_LanceR

Nu ei sunt baftosi, noi suntem ghinionisti. Ei traiesc o situatie de normalitate, nu de bafta. Bafta tine de hazard, ei si-au cladit viitorul singuri, nu l-au lasat la voia intamplarii si le-a picat F-35 din cer. Ei vor sa cumpere, vor cumpara si le vor plati… calculat, rece, pragmatic, patriotic. Noi speram sa le primim gratis sau pe peschies. Clasa noastra politica se imparte in hoti, tradatori de tara si incapabili. Nu exista nici macar o categorie pozitiva, sunt doar cele 3.

albert
Guest
albert

..Mare branza cumparatu’,daca ai un card valabil cumperi si ciubote din Patagonia.Eu I-as fi invidiat grozav daca duceau la capat proiectele lor minunate PZL-230 Skorpion respectiv Grot-2.

sorin
Guest
sorin

Polonezii procedeaza foarte corect dorind sa achizitioneze F35 care este un avion de generatia 5 in loc sa isi cumpere F16, nou, care este un avion de generatia 4.Chiar daca polonezii comanda azi, F35, vor trece probabil cel putin 4-5 ani pana ce acest avion va deveni operational in aviatia militara poloneza.
Politicienii romani nu sunt la fel de patrioti ca cei polonezi asa ca prefera sa cumpere, contra spaga, doar tehnica militara invechita.

beam_rider
Guest
beam_rider

Probabil primeleavioanele vor sosi peste 4-5 ani, ultimele livrari vor fi facute cativa ani mai tarziu. Operationalizarea dureaza minimum 3-4 ani, deci o prima escadrila nu va fi operationala mai devreme de 2028.
In cazul Romaniei, daca s-ar incepe discutii acum, ardura probabil 3-4 ani pana la semnarea contractului (vezi experienta programului F-16), iar posibile prime livrari ar puta avea loc peste 8-10 ani. O eventuala escadrila F-35 romaneasca nu ar puteafi operationala mai devreme de anul 2030.

sorin
Guest
sorin

Un motiv ca să comandam acum F35 iar pana ce le avem operaționale, sa închiriem F16 SH de la americani.