Polonia a preluat comanda misiunii de Politie Aeriana din statele baltice

Polonia a preluat oficial comanda misiunii de Politie Aeriana din statele baltice – Baltic Air Policing (BAP) – dupa ce patru avioane F-16 Block 52+ au ajuns pe baza aeriana Siaulai, din Lituania.

Polonezii ii inlocuiesc in rolul de lead nation a Baltic Air Policing pe belgieni, care au asigurat integritatea spatiului aerian al celor trei state membre NATO in ultimele patru luni din 2018 cu patru avioane F-16, dar in varianta AM, cea utilizata si de Romania.

Viperele poloneze nu vor singure in aceasta misiune, Germania fiind din nou augmenting nation in cadrul BAP. Cinci aparate Eurofighter Typhoon ale Luftwaffe sunt stationate pe baza aeriana Amari, din Estonia, si vor raspunde alaturi de avioanele poloneze oricaror alarme.

Nemtii sunt in Estonia de la finalul lunii august a anului trecut, sprijind si misiunea belgiana. Este pentru a doua oara cand Germania efectueaza doua rotatii consecutive.

Pentru a doua jumatate a rotatiei, in lunile martie si aprilie, un detasament al Fortelor Aeriene Portugheze, cu patru avioane F-16 AM, va ajunge in Polonia, pe baza aeriana Malbrok, si va sustine misiunea Baltic Air Policing.

Polonezii, ca sa revenim la ei, sunt la opta rotatie in statele baltice, fiind una dintre membrele NATO care sprijina activ aceasta misiune.

In caz ca va intrebati, Romania a fost implicata intr-o singura rotatie Baltic Air Policing, in perioada august – noiembrie 2007, atunci cand patru avioane MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii au asigurat misiunile de Politie Aeriana de pe aerodromul Siaulai, Lituania.

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
LanceRJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Dacă nu dădeau de pămînt cu Mig29,mergeau cu Mig-urile azi la baltici. Probabil au fost sunați de gringo,de sau dus cu F-16 și l-au lăsat acasă pe Mig29.