Polonia cumpara 4 elicoptere AW101 Merlin pentru Marina cu offset de peste 100%

Read Time:1 Minute, 27 Second

Polonia va achizitiona patru elicoptere multirol AgustaWestland AW101 ce urmeaza sa fie utilizate de Marina Militara pentru misiuni de tipul CSAR (Combat Search And Rescue). Cel mai remarcabil detaliu din aceasta afacere este offsetul de peste 100%!

La inceputul saptamanii, Ministerul Apararii de la Varsovia si compania italiana Leonardo au semnat mai multe intelegeri incluse in offsetul privind achizitia elicopterelor in valoare totala de 395 milioane de zloti, aproximativ 92,2 milioane de euro.

Potrivit presei locale, valoarea contractului de achizitie a celor patru elicoptere este de 90 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca Polonia primeste offset de peste 100%!

Cel mai important acord din cele noua semnate pe 8 aprilie prevede infiintarea unei facilitati de intretinere si reparatie (MRO – Maintenance, Repair and Overhaul) a elicopterelor in Lodz, in comun cu o companie locala.

In cadrul Marinei, noile Merlin vor inlocui vechile elicoptere sovietice Mil Mi-14.

Initial, polonezii doreau sa cumpere opt elicoptere Merlin, insa au redus cifra la numai patru din cauza dificultatilor financiare si a redistribuirii fondurilor pentru achizitii de tehnica militara.

Trebuie spus ca offsetul nu va fi practic de 92,2 milioane de euro, aceasta valoare reiesind din multiplicarea valorii investitiilor. In cazul Poloniei, legislatia prevede multiplicarea intre 2.0 si 5.0.

Cu alte cuvinte, daca partile se inteleg pentru un factor de multiplicare de 5, iar compania care vinde investeste, sa zicem, 7 milioane de euro intr-o facilitate de mentenanta, valoarea acesteia ca acord de offset va fi de 35 de milioane de euro (7 milioane inmultit cu factorul 5.0). Acesta este doar un exemplu pentru a va da seama cum functioneaza acordurile de offset si nu o cifra reala din contractele polonezilor care, bineinteles, sunt confidentiale.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post POLITIE AERIANA: Eurofightere italiene au interceptat un Boeing 737 al TUI Fly
Next post Cele mai lungi zboruri interne din lume
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x