Polonia incepe oficial procesul de achizitie a avioanelor F-35 | PODCAST

Polonia a demarat oficial procedura de achizitie a avioanelor de generatia V, F-35 Lightining II, prin trimiterea unei LOR – Letter Of Request – catre Statele Unite.

Ministrul Apararii de la Varsovia, Mariusz Błaszczak, a anuntat ca scrisoarea a fost trimisa Washingtonului in cursul zilei de luni, anuntand practic debutul formal al negocierilor.

„Avioanele de lupta de generatia V sunt deja la orizont. Astazi am trimis o LOR partenerilor americani cu privire la achizitia a 32 de avioane F-35A, impreuna cu pachete de pregatire si logistice. Este timpul sa inlocuim echipamentul sovietic cu cele mai moderne avioane”, a transmis ministrul

Polonezii solicita informatii oficiale si formale cu privire la costurile achizitiei a 32 de avioane F-35 in varianta clasica, A, precum si a pachetelor de logistica si pregatire. Nimic despre armament in punctul asta.

Inainte de trimiterea acestei LOR, care este practic, asa cum ii spune numele, o scrisoare prin care se solicita informatii specifice si detaliate, cumparatorul fiind decis asupra produsului si avand de stabilit numai detaliile contractuale, o delegatie americana a mers in Polonia pentru discutii pe marginea a ceea ce presupune achizitia de F-35.

Iar Richard Edwards, Executive Vice President al Lockheed Martin International, a plusat putin sustinand ca primele aparate ar putea fi livrate si ar putea atinge IOC – Initial Operational Capability – pana in anul 2024!

In plus, imediat dupa semnarea contractului militarii polonezi vor incepe programul de pregatire pentru operarea avionului de generatia V, iar in acelasi timp, cu sprijin american, ar demara si lucrarile de infrastructura necesare pentru utilizarea F-urilor 35, urmand ca in cinci ani Polonia sa aiba totul – aviane, piloti, tehnici si baze.

Nimic inca despre pret, insa daca ne uitam la oferta belgiana, 6,5 miliarde de dolari pentru 34 de avioane F-35A, ne putem face o idee destul de clara.

Am discutat putin mai in detaliu despre planurile polonezilor in podcastul pe care il gasiti mai jos si pe contul nostru de Youtube:

Si daca tot suntem aici, nu uitati sa va abonati la canalul nostru de Youtube!

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Cine are F-16,merge pe F-35,așai trendul. Nici unul din vecinii polacilor,n-ui prea „iubesc”și polacii,au m-ai dispărut ca stat național,de vreo 5 ori din istorie ,așa se explică,dragostea lor față de americani. Și pe la noi,visează unii,stoluri de F35,pe cerul patriei,dar au rămas cu visarea.

Sorin

Polonezii procedează foarte corect optând pentru un avion de generația 5 asa cum este F35. Mi-ar plăcea ca și România sa aibă asa ceva în dotare, la orizontul anului 2030 însă din păcate noi vom folosi F16 SH.

Jap

Tovarășe LanceR,ți-am urmărit materialul video aseară și am de pus și yo o întrebare. Dacă Sua le vînd F-35 polonezilor,n-o să aibe rușii din Kaliningrad material de studiu? Știind faptul că în Kaliningrad,se află baterii de S-400.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x