Polonia își alege viitorul elicopter de atac dintre AH-64 Apache și AH-1Z Viper

Read Time:1 Minute, 11 Second

Polonia a anunțat lista scurtă din cadrul căreia își va alege viitorul elicopter de atac și, deloc surprinzător, are pe masă două propuneri americane.

AH-64E Apache Guardian și AH-1Z Viper sunt cele două propuneri primite de autoritățile de la Varșovia care au trecut de faza inițială a selecției.

”Avem pe masă două propuneri, una de la Boeing și una de la Bell. O vom alege pe cea mai bună. Ne dorim să avem aceste echipamente cât mai curând posibil”, a anunțat ministrul Apărării de la Varșovia, Mariusz Błaszczak.

Polonezii sunt într-un proces accelerat de înlocuire a vechilor aeronave sovietice cu unele americane.

După achiziția de F-16, de la mijlocul anilor 2000, autoritățile de la Varșovia au semnat un acord pentru 32 de avioane F-35, acestea urmând a înlocui vechile MiG-29 și Su-22.

De asemenea, au fost cumpărate elicoptere S-70i Black Hawk pentru forțele speciale, astfel că bătrânele Mil-Mi-8/17 au ieșit și ele la pensie. În locul Mil-urilor Mi-14, pentru lupta antisubmarin au fost selectate aparatele Leonardo AW101 Merlin.

Următoarele pe listă sunt elicopterele de atac Mi-24, pe care Polonia le va înlocui cu Apache sau Viper.

În ceea ce privește România, nimic nou pe frontul elicopterelor. Avem și noi pe masă de foarte mult timp oferte de la Airbus și Bell, însă nu există informații că am fi aproape de o decizie.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Polonia își alege viitorul elicopter de atac dintre AH-64 Apache și AH-1Z Viper

  1. La noi este poveste veche cu achiziția elicopterelor de atac AH-1W redenumite Ro Dracula sau cam așa ceva. La sfârșitul anilor ’90 se spunea că vom cumpăra licenta de la Bell Helicopter Textron pentru 120 elicoptere, apoi că o să cumpărăm doar 96 aparate, apoi doar 48 aparate, apoi nu am mai cumpărat nimic. Abureală tipic românească, nu ne mai miră, așa s-au „cumpărat” și avioanele F-16C/D Fighting Falcon block 52 și fregatele polivalente noi, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Ungaria cumpără 12 avioane L-39 NG
Next post #OameniiCerului – Comandorul Valentin Tănasă, pilot IAR-99 Șoim