Polonia va cumpăra două ”radare zburătoare” din Suedia

Read Time:1 Minute, 12 Second

Polonia va cumpăra două avioane Saab 340 AEW&C (airborne early warning and control – avertizare timpurie și control) din Suedia. Aparatele vor fi second hand și vor avea rolul de gap filler până când va fi decisă o achiziție de platforme mai moderne.

Potrivit oficialilor de la Varșovia, citați de Defence24, discuțiile cu Suedia au fost demarate și sunt aproape finalizate, iar după parafarea documentelor transferul propriu-zis al avioanelor nu va întârzia, acestea fiind operate în prezent de Forțele Aeriene Suedeze.

Nu au fost avansate încă cifrele contractului, dar el este inclus de polonezi la capitolul ”necesitate operațională urgentă”, motiv pentru care vor accelera cât se poate finalizarea lui.

Saab 340 AEW&C este o platformă dezvoltată de Suedian în anii 90 care a căpătat ceva tracțiune, fiind exportată în state precum Tailanda și Emiratele Arabe Unite. Pakistanul și Arabia Saudită utilizează un derivat din Saab 340 AEW&C construit pe platforma Saab 2000.

Acest ”radar zburător” are ca piesă centrală radarul AESA PS-890, folosit pe sistemul Erieye.

Spre deosebire de platformele clasice AWACS, care au celebra, deja, antenă rotativă, sistemul Erieye este fix, ceea ce reduce considerabil rezistența la înaintare, dar are și dezavantajul major al unor puncte moarte în fața și în spatele avionului.

Cu toate acestea, radarul are o acoeprire foarte bună, de 240 de grade, și poate detecta ținte de distanțe de maxim 400 de kilometri, în condiții perfecte de funcționare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post BOBAS 2023 – Porți deschise la baza aeriană Boboc pe 17 iunie
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x