Polonia va primi 5 avioane C-130H Hercules din SUA

Read Time:1 Minute, 25 Second

Polonia va primi din partea Statelor Unite 5 avioane de transport de tipul C-130H Hercules. Aparatele sunt ”aproape gratis” și vor fi transferate Varșoviei prin programul EDA – Excess Defense Articles.

Primul avion va fi livrat chiar în 2021.

Înainte să intrăm în subiect, haideți să vedem declarația ministrului polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak.

”Am semnat un contract pentru achiziționarea a 5 avioane C-130H prin intermediul programului Excess Defense Articles. Avioanele acestea vor intra în dotarea bazei aeriene Powidz și ne vor crește capacitatea de transport. Primul aparat va fi livrat anul acesta.”

a transmis ministrul polonez

Statele Unite ajută unii aliați să își modernizeze forțele armate prin intermediul acestui program, Excess Defense Articles.

Practic, echipamente militare, în cazul de față avioane de transport C-130H Hercules, pe care americanii nu le mai folosesc, ci le au stocate, sunt ”donate” aliaților care au nevoie de ele și care știu să le ceară.

De ce ghilimele? Pentru că deși, tehnic, avioanele astea sunt donate, statul care le primește trebuie să achite o notă de plată. Bani pentru readucerea aparatelor în stare de zbor, pentru modernizarea lor și pentru transportul la destinatar.

Pentru cele 5 Hercules-uri, polonezii vor plati 14,3 milioane de dolari, conform unui anunț al Inspectoratului pentru Armanent din cadrul Ministerului Polonez al Apărării.

Este un cost foarte mic, un Herc nou ajungând la peste 50 de milioane de dolari, dar trebuie avut în vedere faptul că avioanele acestea sunt mai vechi și că modernizarea lor este una minimală.

Polonia are în serviciu 5 aparate C-130E, preluate tot la mâna a doua din Statele Unite, pe lângă 16 bucăți de CASA C-295 și 23 de M28 Skytruck.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jap

Credeam că numai noi sîntem abonați la gioarsele de la Amarg. You am rămas șocat cînd am auzit că polacii jinduiesc după gioarse. Ce-au ajuns și polacii mei!

Marius

Amargul ala in 30 de zile are superioritae aeriana peste rusia, asa, din desert, cu nisip pe ele. De asta forteaza rusii, ca-si dau seama ca in afara de arsenalul nuclear nu au nimic in afara de niste hoarde flamande de spalati pe creier (fun fact, au arestat cativa copii ca aveau blog anti putin)

Constantin Marius

Valoarea initiala de achizitie 150 milioane, valoarea curenta 60 milioane. Solicitarea a fost acceptata pe 28 Martie 2019. Pretul unui C130J sarea bine de 75 milioane (la nivelul anului 2012)

Mihai

Si noi tot cu un C130H (12 mil) plus 5 F16 (2.125 mil).
https://www.dsca.mil/sites/default/files/EDA_Public_Report_2020-06-15.xlsx

Ion Valcu

Ce am facut noi cu cele 16 motoare turboprop? Stocuri si inlocuire pentru Hercules?

Previous post Elicoptere pentru armata română: Jocul periculos al politicului
Next post Situational awarness: Cum gestionează NATO informațiile
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x