Prima tragere reală cu racheta Spike de pe H145M

Read Time:1 Minute, 53 Second

Un elicopter H145M a efectuat o tragere reală cu racheta Spike ER2 în poligonul Cincu, din România.

După ce la începutul anului am avut un test al unei etape de eliminare a riscurilor, recent a avut loc și tragerea reală.

Foarte interesant, la acest exercițiu de la Cincu au participat și Forțele pentru Operații Speciale din România, conform comunicatului pe care îl puteți citi mai jos.

Este, de asemenea, interesant că Airbus Helicopters folosește un poligon din România pentru a integra noi arme pe H145M, elicopter ce nu a fost cumpărat de țara noastră, dar care se află în serviciu în Ungaria și Serbia.

H145M a fost însă propus României, la pachet cu multirolul H215M, într-o licitație care nu pare că va mai avea loc vreodată.

Ar mai fi de notat și faptul că România are în serviciu rachete Spike, însă acestea sunt operate și de Ungaria, iar Serbia analizează posibilitatea de a le cumpăra.

Așadar, testul cu Spike pe H145M realizat în România ar putea să fie un semnal, dar la fel de bine ar putea să nu însemne nimic concret pentru armata română.

Iată însă comunicatul oficial al Airbus Helicopters:

”Brașov, 7 iunie 2022 – Airbus Helicopters a realizat prima demonstrație de tragere cu racheta SPIKE ER2 de pe un elicopter H145M la un eveniment organizat la poligonul Cincu din Brașov, România. Demonstrația a urmat unei etape de succes de eliminare a riscurilor, realizată la începutul acestui an. Acestă tragere demonstrativă a adunat reprezentanți ai forțelor armate din unsprezece țări.

Evenimentul a fost sprijinit de Ministerul Apărării Naționale și desfășurat în cooperare cu Forțele pentru Operații Speciale din România care au participat la exercițiu. Exercițiul a constat în simularea sprijinului aerian oferit operatorilor forțelor pentru operații speciale de la sol care au primit o misiune de eliberare ostatici. Această misiune cu grad ridicat de risc a fost planificată și desfășurată în trei faze, infiltrarea, asaltul asupra obiectivului, cu sprijinul elicopterelor de atac și exfiltrarea. Pe timpul misiunii, echipa Forțelor pentru Operații Speciale a fost angajată cu foc susținut din vehicule de luptă blindate, inamice, venite în sprijin. Acest lucru a necesitat angajarea elicopterelor de atac H145M echipate cu HForce și cu rachete antitanc. Scopul misiunii lor a fost neutralizarea forțelor inamice și facilitarea exfiltrării ostaticilor.”

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Australia acuză o interceptare foarte periculoasă a Forțelor Aeriene Chineze
Next post Misiune reală de Poliție Aeriană pentru avioanele F-16 românești
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x