Primele avioane F-16 olandeze au ajuns în România

Read Time:2 Minute, 26 Second

Primele avioane F-16 AM/BM olandeze ajung în România, acestea urmând a fi utilizate în cadrul viitorului Centru Internațional de pregătire pentru F-16. În scurt timp ar trebui ca primii piloți militari ucrainieni să ajungă, de asemenea, în țara noastră pentru a face trecerea pe Viper.

UPDATE: Iată și comunicatul Ministerului Apărării:

”Cinci aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze au aterizat marți, 7 noiembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. Aeronavele vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), înființat ca urmare a colaborării dintre Ministerul Apărării Naționale, prin Forțele Aeriene Române și Ministerul Apărării din Țările de Jos, prin Forțele Aeriene Regale, în parteneriat cu Compania Lockheed Martin și cu sprijinul Regatului Danemarcei, stat coordonator alături de Țările de Jos, a Coaliției internaționale F-16.

Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, acesta va contribui la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est. Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța.

EFTC va contribui la accelerarea procesului de  formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia.

Având în vedere contextul geopolitic actual și poziția strategică a României în regiunea Mării Negre, acest centru devine esențial pentru colaborarea transfrontalieră, întărirea securității și consolidarea solidarității în cadrul NATO. Prin înființarea Centrului European de Instruire F-16, România se angajează să ofere un mediu de pregătire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice și know-how de ultimă generație, nu doar pentru piloții români, ci și pentru cei din statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina.”

ȘTIREA INIȚIALĂ: Primele cinci aparate au decolat marți după amiază, conform unui anunț al ministrului Apărării din Olanda, Kajsa Ollongren.

”Cinci avioane F-16 olandeze vor pleca spre baza aeriană din Fetești, România, în cursul zilei de astăzi. Centru de pregătire pentru F-16 care va antrena piloți NATO, dar și ucrainieni, va fi inaugurat în curând”, a transmis aceasta pe platforma X.

Anterior, premierul olandez, Mark Rutte, anunțase acest transfer de avioane către România, cele 5 aparate reprezentând doar prima tranșă dintr-un total de câteva zeci de bucăți.

De asemenea, Danemarca, Norvegia și Belgia vor contribui și ele la flota Centrului din România și, apoi, la echiparea forțelor aeriene ale Ucrainei.

Este de așteptat ca ”dublele” din cele 4 state să ajungă pe Borcea, iar ”simplele” să fie pregătite pentru a fi transferate direct Ucrainei.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post România, vicecampioană mondială la acrobație aeriană, clasa Advanced
Next post Când ar putea începe antrenamentele piloților ucrainieni pe F-16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x