Primele misiuni de lupta pentru avioanele F-35A ale USAF

Avioanele F-35A Lightning II ale United States Air Force au primit botezul focului dupa ce au efectuat primele misiuni de lupta in Irak.

Doua aparate de generatia V din contingentul trimis de americani pe baza aeriana Al Dhafra, din Emiratele Arabe Unite, au fost trimise intr-o misiune de atac la sol impotriva unor tinte ale asa-zisului Stat Islamic.

Avioanele au lovit o retea de tunele si un depozit de armament aflate in Muntii Hamrin.

La prima vedere, sa folosesti platforme de ultima generatie pentru a ataca insurgenti in Irak pare cam mult, insa testarea armelor noi in teatre reale de lupta se face de ani buni.

Avioanele nu au zburat in configuratie stealth, avand atat rachete AIM-9X acrosate pe planuri, cat si reflectoare pentru a mari “amprenta” radar.

A fost o prima misiune in care accentul s-a pus pe suita de senzori si pe cum interpreteaza acestia amenintarile din teatrele de lupta si cum pot imbunatati eficienta loviturilor.

F-35 incepe sa isi faca simtita prezenta pe cerul planetei, fiind pentru a treia oara cand Lightningul este trimis la lupta dupa avioane F-35C ale USMC si F-35A Adir ale Israelului.

8
Leave a Reply

avatar
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Gabi S.LanceRgabi SJap Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Jap
Guest
Jap

Marketing and PR,dăi în măsan cur. “Misiunea”,putea fi făcută cu A10,drone sau F16 și ieșia mai ieftin. E posibil ca F35,atît să facă, să bombardeze sălbatici pituliți prin peșteri,care nu au aviație și artirelie AA.

gabi S
Guest
gabi S

In articol scrie clar de ce a fost folosit si cum a fost folosit.Nu trimiti piloti si pasaroi neantrenati sa bombardeze prin Siria sau Iran, fara sa stii cum reactioneaza masina. Si apoi de unde atata grija pt banii contrbuabilului amerlos ?Cand Trump a aruncat cu toporistile in Siria a si precizat: ” pentru ca putem”.

Jap
Guest
Jap

LanceRe,programul JSF costă peste 400 miliarde de $,au băgat atîția bani în program ca să bombardeze sălbatici pituliți prin peșteri și tuneluri?cînd puteau so facă cu A10,drone sau F16. Se vede de la o poștă că este o acțiune de PR & Marketing. Problema cu F35,este ce-o să facă cînd dau peste nişte “sălbatici” care au Su-30,35,TOR,BUK,PANTȘIR S2,S400? Referitor la Su57,nu comentez despre el,că nu este el subiectul articolului. Cînd scrii un articol despre Su57 în Siria,îți răspund cu plăcere la întrebare. Namaste.

Gabi S.
Guest
Gabi S.

Da ‘ Pantsirele ăla din Siria cu ce a fost altoit? Cu F16? Sincer, chiar nu mai știu.

Gabi S.
Guest
Gabi S.

Este un nene pe Facebook care zice că amerlosii nu dau ceapă pe români sau irakieni. Recomand cu mare placere să vizioneze documentarul despre aceste “cepe” de pe National Geografic, Lanțul Puterii parcă se numea. Un mod foarte clar despre cum ar lupta americanii și în România dacă rușii ar avea idei. Pe scurt, irakienii erau în linia întâi, americanii ceva mai în spate. Comandantul irakian cerea bombardament de artilerie sau aviație, amicii aduceau dar înainte de foc, cereau din nou aprobare de la irakian, un colonel gras. Deci, eu am văzut că țineau la respectarea ierarhiei.

Jap
Guest
Jap

Da Găbiță,niște Pantșire au fost distruse,nu neg asta. Dar yo unul am rămas șocat,cînd am auzit că gringo,îl folosesc pe F35.pt a da cu JDAM-ul după niște sălbatici, pituliți prin peșteri și tuneluri. Săți mai zic că Alah le-a dat americanilor,o palmă cu piciorul și sa “înecat” un F-35 japonez,că gringo vor săi dea afară pe turci,din programul JSF. Găbiță tată,știi cît costă un F35? 3$ kg sărat!