Primul F-16 ”european” care ajunge la 10.000 de ore de zbor

Read Time:1 Minute, 9 Second

Primul avion F-16 operat de pe o bază europeană care ajunge la borna incredibilă de 10 mii de ore de zbor este un aparat american de la Spangdahlem, Germania.

Avionul cu numărul de bord 343 și seria 91-0343 a atins cele 10.000 de ore în timpul unui zbor demonstrativ efectuat joi de locțiitorul comandantului 52nd Fighter Wing, colonelul Jason Hokaj.

Potrivit celor de la stripes.com, este doar al doilea F-16 american ce depășește 10 mii de ore de zbor, primul fiind un Viper de la Baza Aeriană Misawa, Japonia.

Avionul despre care discutăm acum este un F-16 C Block 50 și a avut nevoie de 26 de ani și 9 luni pentru a ajunge la această performanță.

Cum, în medie, un F-16 are nevoie de 19 ore de mentenanță pentru fiecare oră petrecută în aer, venerabilul 343 a primit 190.000 de ore de TLC (tender loving care).

”Este un eveniment uimitor. Dacă mă gândesc la câți oameni au fost implicați pentru a ajunge până aici, este o dovadă în plus a profesionalismului celor din 52nd Maintenance Group”, a spus pilotul Jason Hokaj.

De notat este și faptul că avionul acesta, precum și ”frații” săi de escadrilă, au ieșit din fabrică având o resursă de 8.000 de ore de zbor, însă lucrările de prelungire a acesteia au făcut posibilă această realizare.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Primul F-16 ”european” care ajunge la 10.000 de ore de zbor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous post Pentagonul a dat publicității imagini cu OZN-uri | VIDEO
Next post Gripen C/D ar putea primi radare AESA