Probleme majore cu mentenanta flotei de Su-30MKI a Indiei

Flota de avioane multirol Suhoi Su-30MKI a Indiei are probleme majore de disponibilitate din cauza operatiunilor de mentenanta precare.

Hindustan Aeronautics Limited, compania care a construit avioanele sub licenta ruseasca si cea care efectueaza lucrarile de reparatie capitala nu reuseste sa faca fata solicitarilor.

Potrivit presei locale, cei de la HAL au, teoretic, 15 linii de RK pentru Su-30MKI. Asta inseamna ca pot lucra la 15 avioane in acelasi timp, numai ca teoria e destul de departe de practica.

Astfel, HAL lucreaza in momentul de fata la numai 10 aparate, iar reparatiile capitale dureaza mult mai mult decat era pravazut.

In momentul in care India a optat pentru Su-30MKI, durata reparatiei capitale era estimata la 14 luni per avion. Hindustan Aeronautics Limited nu a reusit insa niciodata sa atinga acest nivel de lucru si a solicitat cresterea perioadei la 22 de luni. Nici aceasta estimare nu a fost respectata, astfel ca in momentul de fata RK-ul unui Suhoi dureaza 27 de luni.

Din cauza problemelor celor de la HAL, operatiunile de reparatie capitala a flotei de Su-30 sunt intarziate cu aproximativ trei ani, iar asta inseamna ca destul de multe avioane, jurnalistii indieni vorbind de cel putin 20 de bucati, sunt oprite de la zbor in asteptarea RK-ului.

Dificultatile in asigurarea mentenantei celor mai performante avioane din serviciu ar putea fi una dintre explicatiile alegerii aparatelor implicate in operatiunile militare din Pakistan, loviturile aeriene fiind executate cu Mirage 2000, iar apararea aeriana fiind efecuata cu MiG-21 Bison.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marius B

Foarte inetersant articolul. Mi-am permis sa-l recomand si unei alte comunitati.
Si destul de relevant in discutiile despre centrele de mentenanta proprii pentru materialul volant. Eu le tin pumnii bacauanilor si brasovenilor indiferent de alegerea platformelor de catre MAPN.

Stiam ca tehnica ruseasca nu e mereu solida si rezistenta. La motoare aflasem ca rezista de 4 ori mai putin ca unul occidental si in tot timpul asta cer de 4 ori mai multa intretinere. Acum am aflat si ca aceasta intretinere nu-i chiar usoara, si nici prea simpla, dovada cu nu iese chiar oricui.

Multumim!

albert

De-ale jurnalismului povesti:prin februarie scriau ca s-a cerut prelungirea licentei cu 1-2 ani,acum o intorc cu stai asa ca nu-I asa.Bravo!

albert

O legatura implicita.Logic ar trebui ca un produs nereusit sa fie sistata fabricatia.Indienii nu stiu cum sa se mai scuze dupa nereusita din padure.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x