Programe de upgrade pentru elicopterele Puma ale României

Read Time:2 Minute, 33 Second

Câteva dintre elicopterele IAR-330 Puma folosite de armata română vor fi modernizate în perioada următoare cu sisteme de avionică propuse de compania Elbit.

Conform unui comunicat de presă al israelienilor, primul acord vizează elicopterele Puma NAVAL, ce urmează să fie echipate cu sistemul SPECTRO XR, dezvoltat de Elbit Systems.

”Compania va integra sistemul SPECTRO XR™ al Elbit Systems pe elicopterele IAR 330, pentru a spori capacitățile operaționale ale Forțelor Navale Române. Acest contract, ca urmare a unei modernizări precedente reușite a elicopterelor IAR ale Forțelor Navale Române, se va realiza pe parcursul anului viitor.”

Un al doilea contract ce a fost atribuit recent către Elbit vizează furnizarea unei suite de război electronic pentru șase elicoptere Puma, acordul putând fi extins la alte șase aparate.

”Elbit Systems va furniza o suită completă de război electronic (EW), inclusiv un receptor de avertizare radar (RWR), un sistem de avertizare cu laser (LWS), un sistem de avertizare cu rachete infraroșu (IR MWS) și un sistem de distribuire a contramăsurilor (CMDS). Sistemele vor fi livrate unui furnizor național pentru instalarea și integrarea pe șase elicoptere PUMA, cu o opțiune pentru încă șase elicoptere în viitor. Contractul este o cerere care vine în continuarea unor sisteme EW precedente, care sunt deja instalate pe alte platforme ale Forțelor Armate Române. Acesta va fi realizat pe o perioadă de trei ani.”

În fine, un al treilea contract vizează sisteme de avionică pentru elicopterele Puma dedicate misiunilor de căutare-salvare.

”Compania va furniza, de asemenea, sisteme de afișare și urmărire de tip HDTS de la Elbit Systems, sisteme electro-optice SPECTRO XR și un pachet de misiune pentru aeronave, care include ecrane inteligente, hărți digitale și sisteme de recunoaștere. Elbit Systems va furniza, de asemenea, sisteme Brightnite™ către IAR Brașov, pentru elicopterele Puma 330 SAR ale Forțelor Aeriene Române. Acest contract va fi derulat pe o perioadă de doi ani.”

Acum, iată ce spun cei de la Elbit despre sistemele pe care le propun pentru elicopterele Puma:

  • Sistemul electro-optic SPECTRO XR multi-spectral reprezintă un salt înainte în ceea ce privește capacitățile complexe de informații, supraveghere, achiziție de ținte și recunoaștere. Potrivit pentru complexitatea operațională de astăzi, sistemul este conceput pentru supravegherea cu rază de acțiune extinsă pe timp de zi și de noapte, în diferite condiții meteorologice. De asemenea, oferă capacități de scanare continuă a țintelor pentru o mai bună cunoaștere a situației opertaționale.
  • Sistemul BrightNite este conceput pentru a depăși limitările de vizibilitate și pentru a permite pilotarea eficientă și în siguranță a elicopterelor de misiune pe timp de noapte și în condiții de DVE, inclusiv în condiții meteorologice nefavorabile, pene de curent, viscol și furtuni de nisip. Acesta transmite imagini video de înaltă rezoluție către afișajul căștii de zbor (HMD) și permite pilotului să zboare fără să-și țină privirea în cabină, menținând contactul permanent cu exteriorul. Sistemul poate prezenta informații mai multor piloți simultan pe un afișaj multifunctional și intuitiv.

Sisteme BrightNite sunt deja instalate pe elicopterele Puma L-RM, modernizate recent și care au fost utilizate în misiunea din Mali.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lucian

Să înțelegem de aici că nici vorbă de vreo achiziție de elicoptere în viitorul apropiat?

Alin

Pentru Fortele Aeriene? Nu, nici nu a fost vorba de achizitii de elicoptere pentru Fortele Aeriene. Cele de atac erau pentru Fortele Terestre. Acum, da, n-am mai auzit de mult nici de ele…

Mihai

Programele astea de modernizare nu imi confera increderea ca toata aparatura aia moderna se poate folosi efectiv pe platforme asa vechi. Care au probleme de utilizare in conditii meteo nefavorabile. Poate banii pentru aceste echipament sunt cu adevarat putini (nu se mentioneaza costul programului), si atunci hai sa zicem ca merita sa cumperi navigatie pe Dacia Nova….
Dar dupa parerea mea schimbarea ar trebuii sa inceapa de la platforma (daca tot vorbim de elicoptere navale) unde, familia Puma nu are avantaje….

Previous post Avioanele IAR-99 Șoim vor fi modernizate
Next post Un Su-27 rusesc a forțat păbusirea unei drone americane în Marea Neagră
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x