Radar nou și mult mai performant pentru avioanele F-35

Read Time:1 Minute, 42 Second

Avioanele F-35 Lightning II vor avea în viitorul apropiat un radar nou, care se anunță a fi mult mai performant decât cel utilizat în prezent.

Potrivit celor de la Defense News, care au făcut o analiză a solicitărilor transmise de US Air Force pentru anul fiscal 2023, bugetul de achiziții va fi suplimentat cu aproape un miliard de dolari, bani ce vor fi investiți în achiziționarea a 7 aparate F-35A, suplimentar față de cele deja agreate.

Aceste noi F-35A vor face parte din Lot 17, vor fi la standardul Block 4 și vor fi ”echipate cu radarul APG-85”.

A fost prima mențiune a acestui nou radar, care reprezintă, foarte probabil, a lui AN/APG-81, radarul utilizat în prezent de aparatele de generația a V-a.

The War Zone a mers pe firul acestei povești și a obținut confirmarea oficială a existenței acestui nou radar, precum și a faptului că va deveni în curând disponibil pentru avioanele F-35.

”US Air Force, Navy și Marine Corps dezvoltă împreună și integrează un radar avansat pentru avioanele F-35 Lightning II, care este capabil să depășească amenințările curente și proiectate ale adversarilor”, a transmis F-35 Joint Program Office.

Din puținele informații disponibile în momentul de față, noul radar va echipa în primă fază avioanele nou fabricate, urmând ca cel mai probabil ulterior să fie disponibil și pentru cele mai vechi, care vor fi modernizate la standardul Block 4.

Radarul folosit în prezent de F-35, AN/APG-81, este unul dintre cele mai performante din lume. O dezvoltare a celui de pe F-22, APG-81 preia foarte multe dintre caracteristicile acestuia și aduce noi capabilități, specifice F-35.

Este de așteptat ca AN/APG-85 să ducă aceste performanțe și mai departe, iar din poziția celor de la F-35 JPO arată că focusul principal este pe depășirea capabilităților aer-aer și sol-aer ale inamicului. Dacă acest deziderat va fi atins, atunci F-35 va deveni campionul indiscutabil al cerului, mai bun decât oricare alt rival.

About Post Author

Marius Doroftei

Fondator si redactor-sef al site-ului AviatiaMagazin.com, jurnalist cu peste 10 ani de experienta in presa online, pasionat de tot ce tine de aviatie, in special de cea militara.
Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Prima ”aviație militară privată” din lume implicată direct într-un război
Next post Polonia a semnat al doilea contract pentru tancuri Abrams
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x